Potrivit Codului fiscal, contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
In categoria entitatilor nonprofit sunt incluse: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, in masura in care, potrivit legilor proprii de organizare si functionare desfasoara activitati nonprofit, iar sumele primite din impozit sa fie folosite in acest scop.
Exista doua categorii de contribuabili care pot directiona 2% din impozitul pe venit. Este vorba despre cei care obtin venituri din salarii si cei care realizeaza venituri din alte tipuri de surse. Mai exact, conform Codului fiscal, contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si orice alte operatiuni de acest gen, se mentioneaza intr-o analiza realizata de ApexTeam, remisa recent redactiei.
Cum se doneaza 2% din impozitul pe venit?
Pentru a redirectiona 2% din impozitul pe venit catre entitati nonprofit si unitati de cult, contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna pana pe 26 mai la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) doua formulare fiscale, in functie de tipul de venit realizat.
Astfel, contribuabilii care obtin venituri din salarii pot sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit prin completarea si depunerea la Fisc a formularului 230 “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ”, se precizeaza in analiza ApexTeam.
Potrivit instructiunilor de completare a formularului 230, contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea a 2% din impozitul pe venit catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
Documentului se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
In schimb, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si activitati agricole trebuie sa completeze si sa depuna la Fisc formularul 200 “Declaratie privind veniturile realizate din Romania” pentru redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, se arata in analiza ApexTeam.
Acestia trebuie sa completeze rubrica "III Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil" pentru virarea unei sume de pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult.
Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea a 2% din impozit catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.
Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
De asemenea, declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro.
Important! Ambele formulare se completeaza in doua exemplare. Copia se pastreaza de catre contribuabilul sau de catre imputernicitul acestuia, iar originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
Puteti descarca formularul 200 si formularul 230 de pe site-ul ANAF.