avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit 2 la suta se poate redirectiona si de catre pensionari?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

2 la suta se poate redirectiona si de catre pensionari?

Buna ziua, as vrea sa intreb, daca ma poate lamuri cineva: Procentul acela de 2 la suta din impozitul pe profit, se poate redirectiona numai de catre salariati sau si de catre pensionari ?; multumesc mult daca ma poate ajuta cineva si va doresc toate cele bune :)
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 12:43, 5 Februarie 2013
Temeiul legal este art. 57 alin. 4 Cod fiscal care prevede ca acest 2% se directioneaza "pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii".
Multumesc pentru raspuns domnule consilier juridic lucian huzum, intrebarea era totusi...daca redirectionarea o pot face si pensionarii.

In completare:
Art 84:
...
(3) Organul fiscal competent are obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe:

a) venitul net anual impozabil;

b) câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;

c) câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen.


conform art 80:
ART. 80 Stabilirea venitului net anual impozabil

(1) Venitul net anual impozabil se stabileşte pe fiecare sursă din categoriile de venituri menţionate la art. 41 lit. a), c) şi f) prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.

(2) Veniturile din categoriile prevăzute la art. 41 lit. a), c) şi f), ce se realizează într-o fracţiune de an sau în perioade diferite ce reprezintă fracţiuni ale aceluiaşi an, se consideră venit anual.

Norme metodologice :
ART. 80
153. Venitul net anual se determină de către contribuabil, pe fiecare sursă, din următoarele categorii:
a) venituri din activităţi independente;
b) venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
c) venituri din activităţi agricole.
[ link extern ]

Prin urmare, cei care obtin venuturi numai din pensii, nu.
Potrivit prevederilor art. 84 alin. (2) din Legea nr. 571/2003
privind Codul cu modificarile si completarile ulterioare contribuabilii pot
dispune asupra destinatiei unei sume, reprezentand pana la 2% din
impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, castigul net anual din
transferul titlurilor de valoare, castigul net anual din operatiuni de vanzarecumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni
de acest gen, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si
functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea
de burse private, conform legii.
Venitul net anual impozabil se stabileste de catre contribuabil pe
fiecare sursa, din urmatoarele categorii, respectiv:
- venituri din activitati independente;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din activitati agricole.
Prin urmare contribuabilii nu pot dispune asupra sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat daca obtin numai venituri din pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cei 2% din impozitul pe venit se pot dona unei persoane fizice? adela05 adela05 Cei 2% din impozitul pe venit se pot dona unei persoane fizice? Cum?? (vezi toată discuția)
Redirectionare 2% din impozit Roxana_Mihaela Roxana_Mihaela Buna, ONG nou infiintat, 3 membrii fondatori, fara contabil - exista vreo procedura sau anumite conditii care trebuie indeplinite pentru a putea beneficia ... (vezi toată discuția)
Directionare 2% vio3fan vio3fan Buna ziua! Vreau sa intreb daca părinţii pot directiona cei 2% catre institutia de invatamant la care invata copilul lor. Este scoala \\"o entitate nonprofit ... (vezi toată discuția)