avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Directionare 2%
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Directionare 2%

Buna ziua! Vreau sa intreb daca părinţii pot directiona cei 2% catre institutia de invatamant la care invata copilul lor. Este scoala "o entitate nonprofit care este infiintata si functioneaza conform legii" asa cum scrie in legea 571/2003 art.84 (2)?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:11, 11 Octombrie 2012
Direct catre unitatea de invatamant, daca e de aceasta de stat, nu puteti. Cel mai bine e sa infiintati o asociatie a parintilor elevilor din acea scoala si sa puteti directiona.
Cand a aparut pentru prima data posibilitatea redirectionarii celor 2% din impozitul pe venit era vorba de OG 26/2000 care stipula clar destinatia posibila: ONG-uri si asociatii infiintate in virtutea acestei ordonante.
Intre timp a aparut legea 571/2003 care este a CODULUI FISCAL si care nu mai vorbeste despre ONG-uri si asociatii infiintate conform legii ci de “entitati nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii” ceea ce are o sfera mult mai larga.
Art 84 (2):
“Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume, reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.”
Si atunci de ce ne mai cramponam de asociatii si ONG-uri? De ce o institutie scolara care este “entitate nonprofit”(sau poate nu este) nu poate beneficia de prevederea codului fiscal si trebuie sa infiintez o asociatie a parintilor, etc, etc? Cumva scoala nu s-a infiintat si nu functioneaza in conditiile legii? Care este smecheria sau care este interpretarea legala? Am vazut pe un site “soparla” cu “entitatea nonprofit infiintata conform OG 26/2000”? Unde scrie in codul fiscal asa ceva?
(Cu scuzele de rigoare!)

Organizatiile nonprofit sau voluntare sau neguverna­mentale raspund nevoilor individuale de asociere în conditii de autoconducere sau de autonomie fata de autoritatile pu­blice, contribuie la cristalizarea si afirmara societatii civile, ofera: comunitatilor teritoriale sau profesionale posibilitati de realizare a unor scopuri proprii, multiplica sansele de distri­buire eficienta si flexibila a unor servicii centrate pe binele public. Organizatiile nonprofit sau neguvernamentale sunt private în forma si publice prin programele sau serviciile pe care le promoveaza.


ART. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii- Cod Fiscal

4) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.

Norme metodologice:
ART. 57


117^1. Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.
În categoria entităţilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare şi funcţionare desfăşoară activităţi nonprofit iar sumele primite din impozit să fie folosite în acest scop.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redirectionare 2% din impozit Roxana_Mihaela Roxana_Mihaela Buna, ONG nou infiintat, 3 membrii fondatori, fara contabil - exista vreo procedura sau anumite conditii care trebuie indeplinite pentru a putea beneficia ... (vezi toată discuția)
2% impozit pe venit Anamariabo Anamariabo Buna ziua, Intrebarea mea este daca se pot directiona cei 2% impozit pe venit catre Asociatia de Proprietari, pentru ca asa s-ar mari ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa directionez 2% din impozit catre o asociatie de locatari. Mariandjy Mariandjy Buna ziua. As dori sa stiu ce trebuie sa fac ca sa directionez 2% din inpozit catre asociatia de locatari unde locuiesc,iar acei bani sa poata fi folositi ... (vezi toată discuția)