avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Redirectionare 2% din impozit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Redirectionare 2% din impozit

Buna,

ONG nou infiintat, 3 membrii fondatori, fara contabil - exista vreo procedura sau anumite conditii care trebuie indeplinite pentru a putea beneficia de acesti 2%? Si cum pot fi folositi acesti bani?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:04, 19 Mai 2014
Da, trebuie sa convingeti persoane care au avut in anul anterior :

- venituri din salarii sa depuna Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual (OPANAF 476/ 2013).

sau

- venituri care se declara prin D 200 - Declaraţie privind veniturile realizate din România pentru anul 2013 (OPANAF 3883/ 24.12.2013)

sa va mentioneze in aceste formulare entitatea nonprofit: denumire, cod fiscal si cod iban. (se depun pana la 25 mai an curent, pt an precedent)

Cod fiscal art 57:

(4) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.

(5) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării acestei sume prevăzute la alin. (4) revine organului fiscal competent.

Norme:

117^1. Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.

În categoria entităţilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare şi funcţionare desfăşoară activităţi nonprofit iar sumele primite din impozit să fie folosite în acest scop.


Cod fiscal art 84

(2) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume, reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.

Norme:

181^1. Sfera de cuprindere a entităţilor nonprofit este cea prevăzută la punctul 117^1 dat în aplicarea art. 57 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.


In Codul fiscal se mentioneaza deci " pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult" .
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
In completarea celor prezentate, sa aveti in vedere ca de acum inainte, adica cam pana la sfarsitul anului acesta sau chiar si inceputul anului viitor, cand se estimeaza ca va vor vira cei de la finante banii, sa memtineti activ contul bancar.
Din banii stransi in acest mod puteti sa derulati activitati conform statutului si sa va acoperiti din cheltuielile curente cu functionarea ong. Puteti folosi suma si ca si cofinantare in numerar, la alte proiecte derulate cu finantari de la alte entitati interne sau externe.
E recomandat ca la sfarsit de an sa redactati un raport narativ si financiar cu ce ati facut cu respectivii bani si sa faceti public acest material cat si etape din acele activitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Directionare 2% vio3fan vio3fan Buna ziua! Vreau sa intreb daca părinţii pot directiona cei 2% catre institutia de invatamant la care invata copilul lor. Este scoala \\"o entitate nonprofit ... (vezi toată discuția)
2%din impozitul pe venit pt pfa mnd mnd Buna ziua, As vrea sa-mi spuna cineva in ce conditii o persoana fizica autorizata poate redirectiona 2% din impozitul pe venit catre o anumita institutie si ... (vezi toată discuția)
2% din impozit sanda1956 sanda1956 Poate beneficia o biblioteca publica de facilitatea de 2% din impozitul pe venit? Mentionez ca biblioteca este fara personalitate juridica, nu realizeaza ... (vezi toată discuția)