avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... 2% la Asociatiile de Proprietari
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

2% la Asociatiile de Proprietari

Sunt administrator la o as. de prpoprietari, am obtinut sumele rezultate din depunerea formularului 230, au venit banii in cont si acum nu stim ce putem face cu ei legal. Puteti sa-mi raspundeti la acest aspect ?
MACAR O TRIMITERE LA O LEGE.
Multumesc !!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:39, 26 Noiembrie 2010
Probabil va referiti la art 55(2) din Codul fiscal,care permite donarea a 2% din impozit catre un ONG din veniturile asimilate salariilor=remuneratie presedinte asociatie de proprietari
Conform art 57(4)-(6) ,art 84 (2)-(4) Cod fiscal,persoanele fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe venit obtinut in anul 2009 ,catre o entitate nonprofit,
unitate de cult ,precum si pentru acordare burse private
Exact. Si in ce masura ii pot folosi la bloc ? Adica cam ce fel de cheltuieli se pot face ? Inteleg ca acesti bani vor merge tot la cei care au completat formularul 230, nu ?
Sumele au o destinatie legal si concret precizata
Parcurgeti cu atentie sporita prevederile art 57 (4)-(6), art 84 (2)-(4) Cod fiscal care precizeaza strict,fara exceptii sau derogari unde pot fi utilizatie sumele reprezentand 2% din impozit,respectiv catre unitate non profit,unitate de cult, burse private
Daca intelegeti sa utilizati suma in interesul asociatiei ,urmeaza emiterea de decizie de catre comitetul executiv ,care sa dispuna concret modul de utilizare al acestora,respectiv strict pentru activitati in interesul general al asociatiei
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2010
ynocentta, utilizator
Inteleg ca strict in interesul asociatiei, dar nu se tine cont de cuantumul sumei cu care fiecare din cei care au completat formularul 230 au "contribuit" ???
norme cod fiscal :
1171. Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit la alin. (3), pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.

În categoria entităţilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare şi funcţionare desfăşoară activităţi nonprofit iar sumele primite din impozit să fie folosite în acest scop.

Mai departe :
ART. 15

Scutiri

(1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
h) asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune;

Acea suma obtinuta va trebui utilizata exclusiv in scopurile mentionate mai sus , altfel devine suma impozabila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la 2% Roman Istvan Roman Istvan O asociatie de nonprofit, care se ocupa cu copii orfan, se poate sa fie/este legal sa fie beneficiarul donatiei 2% din impozitul salariului? (vezi toată discuția)
2% impozit pe venit Anamariabo Anamariabo Buna ziua, Intrebarea mea este daca se pot directiona cei 2% impozit pe venit catre Asociatia de Proprietari, pentru ca asa s-ar mari ... (vezi toată discuția)
Directionare 2% vio3fan vio3fan Buna ziua! Vreau sa intreb daca părinţii pot directiona cei 2% catre institutia de invatamant la care invata copilul lor. Este scoala \\"o entitate nonprofit ... (vezi toată discuția)