Începând de joi, atât firmele din România, cât și entitățile fără personalitate juridică, vor beneficia de o procedură de înregistrare în SPV și de o serie de documente pe care le vor putea solicita/ obține prin intermediul acestei aplicații online.
Măsurile sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 660/2017, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial și aplicabil de la 1 iunie 2017. Iar cum despre cele mai importante prevederi pentru societăți am vorbit deja aici, astăzi vom avea în vedere procedura de înregistrare în SPV a entităților constituite ca PFA, II sau IF, precum și documentele pe care le vor putea obține acestea online, ulterior înrolării în acest serviciu.
Înainte de asta însă, vă reamintim că SPV este un serviciu gratuit, disponibil contribuabililor non-stop, însă modul în care contribuabilii se pot înregistra pentru un cont de utilizator este diferit, în funcție de calitatea lor, așa cum vom arăta mai jos.
Practic, prin intermediul SPV, entitățile fără personalitate juridică vor putea obține mult mai ușor numeroase documente. Mai precis, potrivit actului normativ citat, vor putea face obiectul comunicării prin SPV următoarele categorii de acte:
- declarațiile fiscale întocmite de PFA, II sau IF;
- cererile adresate de aceste entități către MFP sau ANAF, cum ar fi: cererea de informații despre contribuțiile de asigurări sociale declarate de angajatori, cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscală, cererea de eliberare a cazierului fiscal, cererea de eliberare a unei adeverințe de venit, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislației fiscale, cereri de audiență, sesizări, petiții, reclamații etc;
- actele administrative fiscale, actele de executare și alte acte emise de MFP/ ANAF în executarea legii, cum ar fi: decizii de impunere, notificări, somații și altele;
- actele emise de Fisc la cererea PFA, II/ IF, cazul certificatului de atestare fiscală, adeverinței de venit etc;
- registrul documentelor electronice comunicate în ultimii doi ani;
- informații referitoare la istoricul acțiunilor;
- informații cu privire la obligațiile de plată ale entităților fără personalitate juridică. î
De altfel, lista completă a documentelor ce pot fi comunicate prin SPV în cazul PFA, II/IF este disponibilă în fișierul atașat.
De ajutor pentru tine: Vrei să afli cum să scapi cu bine dintr-un control al Fiscului? Hai la conferința „Inspecţii fiscale, contestații, litigii: Cum le gestionăm cu succes”, organizată de AvocatNet.ro în data de 30 mai 2017.
Cum se face înregistrarea unei PFA în SPV
Pentru a se putea înregistra și folosi SPV, entitățile fără personalitate juridică trebuie să se identifice mai întâi în mediul electronic, prin una dintre următoarele metode:
- cu certificatul calificat al entității;
- cu certificatul calificat deținut de persoana fizică reprezentant legal al PFA/ II/ IF;
- cu certificatul calificat deținut de reprezentantul desemnat al entității;
- cu certificatul calificat deținut de împuternicitul PFA/ II/ IF.
Potrivit Ordinului MFP nr. 660/2017, prin reprezentant desemnat se înțelege acea persoană fizică angajată a entității, delegată de către reprezentantul legal al respectivei PFA, II sau IF pentru înregistrarea și utilizarea SPV.
Totodată, utilizarea SPV prin persoană desemnată sau împuternicit este posibilă atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- împuternicirea sau mandatul de reprezentare este generală/ general pentru toate operațiunile din SPV;
- împuternicirea sau mandatul de reprezentare conține acordul cu privire la accesul la informațiile referitoare la istoricul acțiunilor anterioare din SPV al persoanei reprezentate;
- sunt acceptați termenii și condițiile de utilizare a aplicației.
Prin urmare, pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV, în numele entității fără personalitate juridică, persoanele fizice care au calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit.
După înregistrarea corespunzătoare ca utilizator SPV, sunt asigurate și permise următoarele acțiuni:
- modalitatea datelor de identificare a utilizatorului și schimbarea modalității de anunțare;
- comunicarea actelor administrativ-fiscale, cererilor, precum și a altor documente și informații;
- descărcări de documente;
- renunțarea la folosirea SPV;
- monitorizarea istoricului accesului și acțiunilor de mai sus.
Important! În altă ordine de idei, de săptămâna următoare va fi extinsă lista documentelor ce pot fi comunicate prin SPV între Fisc și persoanele fizice, în condițiile în care înrolarea acestora în cadrul serviciului este disponibilă de câțiva ani. De altfel, în contextul noilor prevederi, este așteptată și modificarea corespunzătoare a site-ului ANAF, care permite momentan doar înregistrarea cetățenilor în SPV, nu și a firmelor sau PFA-urilor.
Comentarii articol (3)