Cei care au obținut anul trecut venituri din străinătate au obligația să le declare Fiscului până pe 25 mai, cel mai târziu, prin intermediul formularului 201.
Vorbim, mai exact, de români care sunt rezidenți și au domiciliul în România, de persoanele nerezidente care fie au centrul intereselor vitale în România (averea, familia, copiii), fie stau în țară mai mult de 183 de zile adunate într-un interval de 12 luni. Inclusiv salariații au obligația să declare veniturile din străinătate, dacă și numai dacă angajatorul lor (străin) are rezidența în România (mai multe detalii, aici). Cât îi privește pe cei care lucrează ca persoane fizice autorizate (PFA), depunerea formularului 201 nu e obligatorie, iar redacția noastră v-a explicat, în acest material, de ce PFA-urile nu sunt vizate.
Venituri din străinătate ce trebuie declarate prin formularul 201 |
|
Veniturile din străinătate pe care aceste persoane sunt obligate să le declare (reprezentate în tabelul din dreapta) pot să fie impozitate și în statul străin, dacă legea fiscală străină impune acest lucru. Atunci, contribuabilul s-ar putea vedea pus în fața următoarei probleme: plătesc impozit pentru aceeași sumă de bani de două ori?
Soluția la o problemă de dublă impunere o aduce o convenție de evitare a dublei impuneri, adică un document pe care statul nostru îl încheie cu un alt stat pentru a trata chestiuni fiscale (lista completă a convențiilor pe care România le are încheiate la acest moment, aici). Dacă există o astfel de convenție cu statul de unde românul obține banii respectivi, atunci lucrurile sunt simple. Fiscul român se raportează la convenția respectivă și contribuabilul nu ajunge să fie dublu impozitat.
Evitarea dublei impozitări se face, potrivit Codului fiscal, prin următoarele două metode:
-
metoda creditului fiscal: dacă respectiva convenție prevede că evitarea dublei impuneri se face prin această metodă, atunci din impozitul datorat în România contribuabilului urmează să i se scadă impozitul plătit în străinătate; dacă există o diferență, adică impozitul din străinătate ar fi mai mic, atunci contribuabilul va mai plăti statului român o diferență; în schimb, dacă a plătit mai mulți bani în străinătate decât îi datorează statului român, atunci el nu poate pretinde ca Fiscul să-i dea bani pentru a compensa acest lucru;
- metoda scutirii: și în acest caz, pentru a se aplica, ea trebuie prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri; dacă scutirea de impozit e soluția prevăzută de convenție, atunci respectivul e scutit de impozit în România; chiar și așa însă, românul tot trebuie să declare acel venit la Fisc, el fiind scutit de impozit numai dacă anexează documentul justificativ eliberat de autoritatea competentă a statului străin, care atestă impozitul plătit în străinătate.
Creditul fiscal/ scutirea se acordă dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
- se aplică prevederile convenției de evitare a dublei impuneri încheiate între România și statul străin în care s-a plătit impozitul;
- impozitul plătit în străinătate, pentru venitul obținut în străinătate, a fost efectiv plătit de persoana fizică (plata impozitului în străinătate se dovedește printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competentă a statului străin respectiv);
- venitul este unul impozabil (ne raportăm la lista de venituri din tabel).
După cum spuneam la început, declararea acestor venituri se face până cel târziu joi, prin depunerea în dublu exemplar a formularului 201 la Fisc (modelul de formular se regăsește atașat acestui articol). Originalul trebuie depus la organul fiscal central în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal declarantul, iar copia este păstrată de acesta din urmă. Formularul se depune fie direct la registratura organului fiscal, fie prin poștă (scrisoare recomandată cu confirmare de primire), fie online. Completarea formularului fiscal se poate face cu ajutorul programului de asistență de aici.
Atenție! Cei care sunt obligați să depună formularul și nu o fac în termenul impus de legislația fiscală, adică până pe 25 mai inclusiv, riscă să fie amendați cu o sumă cuprinsă între 50 și 500 de lei.
Comentarii articol (15)