Declararea veniturilor de anul trecut se mai face doar azi
Ziua de azi se anunță una intensă la ANAF, în condițiile în care reprezintă termenul-limită pentru îndeplinirea mai multor obligații fiscale importante.
Astfel, până diseară, persoanele fizice ce au realizat pe parcursul lui 2016 anumite venituri din România trebuie să completeze și să depună, la Fisc, formularul 200. De principiu, obligația revine contribuabililor ce au obținut venituri din activități independente (persoane fizice autorizate, profesii libere etc), din chirii (cu excepția veniturilor din arendă), din jocuri de noroc (cazul pariurilor online) sau din silvicultură și piscicultură.
Declarația de venit 200 se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii/ curatorii fiscali ai acestora, înscriindu-se cu majuscule, citeţ şi corect, datele cerute, și poate fi depusă prin următoarele metode:
- în format hârtie, la registratura organului fiscal competent;
- prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
-
prin mijloace electronice, astfel:
- pe portalul www.e-guvernare.ro, de către contribuabilii persoane fizice deținători de certificate digitale, care semnează în nume propriu declarația;
- pe site-ul ANAF, accesând "Spațiul Privat Virtual" (pașii pentru înrolarea în acest serviciu sunt aici).
Formularul 200 și instrucțiunile sale de completare pot fi obținute de la sediul unităților fiscale sau pot fi descărcate de pe site-ul Fiscului, direct de aici.
În ceea ce privește organul fiscal competent pentru primirea documentului, acesta este:
- organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde își are domiciliul sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
- organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România.
O altă mare categorie de venituri ce trebuie declarată până astăzi este cea a veniturilor obținute anul trecut în afara României. În acest caz, raportarea se face prin intermediul formularului 201, vizate de această obligație fiscală fiind, în principal, persoanele fizice care stau în România și au obținut venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în România.
Notă: Cele mai importante informații legate de declararea tuturor veniturilor prezentate anterior sunt disponibile aici.
Până diseară poate fi redirecționat și 2% din impozitul pe 2016
Contribuabilii persoane fizice au posibilitatea de a redirecționa o parte din impozitul pe venit realizat anul trecut, mai precis până la 2%, unor organizații nonprofit, așa cum sunt asociațiilele, fundațiile, organizațiile sindicale, patronatele, camerele de comerț, partidele politice sau asociațiile de proprietari.
În cazul persoanelor salariate sau care au realizat venituri asimilate salariilor în 2016, prevederile în vigoare stabilesc completarea și depunerea la Fisc, până diseară, a formularului 230 - „Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor”.
Donarea unui procent de 2% este posibilă și persoanelor fizice autorizate, celor care au avut închiriate locuințe în 2016 sau celor care au câștigat la pariuri online anul trecut. În cazul lor, redirecționarea se face prin completarea unei rubrici speciale în cadrul formularului 200, pe care acești contribuabili oricum trebuie să îl transmită Fiscului până diseară, indiferent dacă aleg sau nu să redirecționeze 2% din impozitul anual.
Notă: Explicații pe larg despre cum se face redirecționarea a 2% din impozitul pe venit pe 2016 citiți aici.
Angajatorii trebuie să achite taxele pe salarii
Taxele pe salarii aferente lunii aprilie 2017 trebuie achitate de către angajatori până cel mai târziu azi, prin transmiterea formularului 112 (“Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”). Mai precis, prin intermediul documentului se declară atât impozitul pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, cât și contribuţiile sociale.
Concret, obligația depunerii declarației 112 pentru luna trecută revine:
- persoanelor fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituțiilor prevăzute la art.136 lit. d) - f) din noul Cod fiscal, precum și persoanelor fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
- persoanelor fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entităților asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, instituțiilor publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului, precum și oricprui plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
Ce alte declarații au scadența astăzi
Pe lângă declarațiile deja prezentate, azi este termenul-limită pentru depunerea următoarelor documente:
Notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare - Formularul 097. Se depune de către persoanele impozabile care depășesc plafonul de 2.250.000 lei, de persoanele impozabile care renunță la aplicarea sistemului TVA la încasare. În ceea ce priveşte persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi care nu depăşesc în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunţă la aplicarea sistemului respectiv, prin opţiune, depun notificarea pentru ieşirea din sistem între data de 1 şi 25 ale oricărei luni.
Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat - Formularul 100. Se completează de plătitorii de impozite, taxe și contribuții sociale cărora le revin obligații de plată la bugetul stat. Declaraţia se depune în format electronic sau pe hârtie prin codificarea informaţiilor sub formă de cod de bare. Potrivit normelor în vigoare, contribuabilii mari şi contribuabilii mijlocii, precum şi sediile secundare ale acestora, au obligaţia depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.
Declarația privind venitul estimat / norma de venit pentru anul în curs - Formularul 220. Se depune de contribuabilii care în 2016 au realizat pierderi și cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum și cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior.
Declarația privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit pentru anul în curs - Formularul 221. Se depune de contribuabilii care obțin venituri din activități agricole, conform art. 103 alin. (1) din Codul fiscal.
Declarația privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică și entitățile supuse regimului transparenței fiscale pentru anul în curs - Formularul 223. Se depune de către asociatul desemnat prin contract de asociere și se completează în cazul asociațiilor fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice care realizează venituri din activități independente - comerciale și profesii libere, inclusiv din activități adiacente, venituri din activități agricole pentru care venitul net anual se determină în sistem real pe baza contabilității în partidă simplă, precum și venituri din silvicultură și piscicultură. Declarația se depune și în cazul persoanelor fizice care obțin venituri dintr-o activitate desfășurată într-o formă de organizare cu personalitate juridică (SPRL) constituită potrivit legii speciale și care este supusă regimului transparenței fiscale.
Declarația privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România și de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă - Formularul 224. Se depune de persoanele fizice care obțin salarii din străinătate pentru activități în România și persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România.
Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formularul 300. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din noul Cod fiscal. Formularul se completează electronic cu ajutorul programului ANAF.
Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formularul 301. Se completează de persoanele menționate în instrucțiunile de completare a formularului, pentru fiecare secțiune şi se întocmeşte în două exemplare, semnate şi ştampilate. Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie de MFP.
Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevăzute la art. 280 alin. (6), art. 270 alin. (7), art.310 alin. (7), art.316 alin. (11) lit. a) - e) și g) din noul Cod fiscal. Declaraţia se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, direct sau prin împuternicit, la registratură sau la poştă, prin scrisoare recomandată.
Declarația privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit.h) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Codul fiscal și care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări și/sau achiziții /prestări de bunuri/ servicii care sunt obligate la plata TVA. Declaraţia se depune, la organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana impozabilă îşi are domiciliul fiscal sau în a cărui evidenţă aceasta se află înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe.
Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formular 390 VIES. Se depune de către contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal. Declaraţiile recapitulative se depun lunar numai pentru perioadele în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru operaţiunile menţionate la art. 325 alin. (1) din Codul fiscal, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare acesteia.
De asemenea, astăzi e termenul-limită pentru:
- plata taxei anuale pentru autorizația de exploatare a jocurilor de noroc (organizatorii de jocuri de tip pariu, jocuri de noroc, bingo organizate prin TV, pariuri online, jocuri bingo prin internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă, jocuri de noroc online);
- plata impozitului reținut la sursă în luna precedentă (contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din premii și jocuri de noroc, obținute de nerezidenți sau din alte surse);
- plata contribuției trimestriale pentru medicamente pentru trimestrul I 2017 (deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții legali ai acestora);
- plata cotei de contribuţie la pensie către Casa Națională de Pensii Publice pentru luna precedentă;
- plata cotei de contribuţii sociale pentru şomaj pentru luna precedentă.
Notă: Următoarele obligații fiscale pentru contribuabili vor fi marți, atunci când firmele trebuie să depună situațiile financiare pentru 2016. În plus, tot până atunci va trebui transmis și formularul 394 aferent livrărilor/prestărilor și achizițiilor efectuate pe teritoriul național în aprilie 2017.