Majorarea plafonului de la care firmele sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA, de la 220.000 la 300.000 de lei, este prevăzută într-o lege publicată recent în Monitorul Oficial.
Întâi de toate, trebuie să amintim că România obținuse încă din octombrie 2017 acordul Comisiei Europene pentru majorarea plafonului, însă nu s-a reușit legiferarea mai rapidă a măsurii. De altfel, aceasta nu a fost prima derogare acordată României în ceea ce privește aplicarea regimului special de scutire de TVA pentru întreprinderile mici, în condițiile în care, în 2012, plafonul a fost majorat de la 35.000 la 65.000 de euro (echivalentul a 220.000 de lei, calculați la cursul de schimb de la data aderării României la UE).
Noul plafon, de 300.000 de lei, urmează să se aplice începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a legii promulgate miercuri de șeful statului. Așadar, de la 1 aprilie 2018.
Atenție! Este important să precizăm că prevederile propuse nu vizează microîntreprinderile care depășesc plafonul de scutire, ci persoanele impozabile care au statutul de mică întreprindere în sens de TVA. Astfel, pot exista firme care să fie mici întreprinderi în sens de TVA fără a fi microîntreprinderi, dar și invers.
Opțiunile firmelor care au obținut codul de TVA din 2018
La momentul intrării în vigoare a noilor dispoziții, vor exista numeroase firme care se vor situa între cele două plafoane și care vor aplica unele reguli tranzitorii.
Iar cum practica legiuitorului este aceeași ca în 2012, atunci când prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2012 s-a dispus majorarea plafonului la 220.000, limită încă valabilă, Bogdan Mărculeț, avocat în cadrul Niculeasa Litigators Tax & Regulatory, a identificat mai multe scenarii posibile.
În primul rând, potrivit specialistului, vor exista acei contribuabili înregistrați în scopuri de TVA între 1 ianuarie și 1 aprilie 2018, ca urmare a depășirii plafonului de 220.000 de lei, și care vor avea două opțiuni.
Astfel, aceștia vor putea solicita, din momentul aplicării noului plafon de 300.000 de lei, scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA: "Condiția este ca la momentul solicitării să nu fi depășit noul plafon de scutire, respectiv 300.000 de lei", a punctat avocatul citat.
În același timp, contribuabilii vor avea și opțiunea de a rămâne înregistrați în scopuri de TVA, chiar dacă nu vor depăși noul plafon de 300.000 de lei, în contextul în care scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA reprezintă doar o posibilitate, nu o obligativitate.
Ce soluții vor avea contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA înainte de 2018
Și contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA anterior anului 2018, întrucât au depășit plafonul de 220.000 de lei, vor avea două variante, de îndată ce se va aplica noul plafon de 300.000 de lei.
"În primul rând, pot solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, după data intrării în vigoare a noului plafon de 300.000 lei, dacă îndeplinesc două condiții cumulative", ne-a explicat Bogdan Mărculet. Astfel, condițiile la care face referire specialistul sunt:
- să nu se fi depășit plafonul de scutire de 220.000 din 2017;
- să nu se fi depășit plafonul de scutire de 300.000 lei până la data solicitării scoaterii din evidență.
Cea de-a doua opțiune pentru firmele în cauză o reprezintă posibilitatea ca acestea să rămână înregistrate în scopuri de TVA, nefiind obligate să solicite scoaterea din evidența societăților plătitoare de TVA.
Practic, trebuie făcută distincția clară între contribuabilii înființați anterior anului 2018 și care se înregistrează în scopuri de TVA între 1 ianuarie și 1 aprilie 2018 și contribuabilii înființați anterior anului 2018 și care sunt înregistrați în scopuri de TVA dinainte de 2018.
"Astfel, primii au posibilitatea de a cere scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA chiar dacă au depășit plafonul de 220.000, dar nu l-au depășit pe cel de 300.000, în timp ce firmele din a doua categorie nu pot solicita scoaterea din evidență dacă au depășit plafonul de 220.000 din 2017, în condițiile descrise mai sus", ne-a spus specialistul pe care l-am contactat.
Majorarea plafonului de scutire de TVA, justificată?
În final, vom avea în vedere faptul că plafonul de înregistrare în scopuri de TVA admis în prezent cu titlu derogatoriu țării noastre (65.000 de euro) este unul dintre cele mai ridicate la nivelul Uniunii Europene, pentru alte state fiind cuprins între 15.000 și 40.000 de euro.
Astfel, Bogdan Mărculeț consideră că majorarea plafonului de scutire până la care întreprinderile mici pot efectua operațiuni fără a avea obligația plății TVA ar trebui să fie justificată de nevoia simplificării procedurii de colectare a TVA sau a prevenirii anumitor forme de evaziune fiscală sau de fraudă.
"Din această perspectivă, proiectul de lege privind modificarea plafonului, în nota de fundamentare, justifică majorarea plafonului prin acordarea posibilității unei categorii mai mari de contribuabili de a opta pentru a nu se înregistra ca plătitori de TVA, respectiv prin susținerea micilor întreprinderi care nu vor mai fi nevoite să suporte o serie de sarcini administrative aferente înregistrării în scopuri de TVA", ne-a spus avocatul de la Niculeasa.
În același timp însă, dacă ținem cont de numeroasele modificări aduse procedurii de înregistrare în scopuri de TVA în legislația autohtonă, Bogdan Mărculeț se întreabă dacă susținerea micilor întreprinderi nu se poate face mai degrabă prin simplificarea birocrației aferente TVA-ului, nu prin creșterea plafonului de la care micile afaceri devin obligate la înregistrare.