avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA Norma Venit - plafon 100.000 EUR sau 65.000 EUR ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA Norma Venit - plafon 100.000 EUR sau 65.000 EUR (220.000 lei)

Buna ziua

Incerc sa gasesc detaliile corecte despre limita pe care un PFA cu norma de venit o are.
In unele locuri se specifica pragul de 100.000 EUR - si daca este depasit atunci esti obligat sa treci din anul viitor la sistem real
Pe de alta parte se specifica si un prag de 65.000 EUR ( dar calculat la cursul aderarii romaniei in UE ). Mai exact 220.000 RON

Ambele praguri sunt de actualitate?
Mai exact:
Odata ce depasesc primul prag de 65.000 UER ( 220.000 RON ) devin platitor TVA, apoi daca depasesc si pragul de 100.000 EUR devin platitor tva PLUS sunt impozitat in sistem real ?

Ma poate va rog ajuta cineva cu cateva detalii?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: luconsta , utilizator 12:09, 7 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plafonul de 100.000 euro se refera la impozitul pe venit/trecere la sistem real:

ART. 69 - Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit

(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația privind venitul estimat/norma de venit până la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.


Plafonul de 65.000 euro echiv a 220.000 lei se refera la trecerea la platitor de TVA:

ART. 310 - Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici

(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire , pentru operațiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b). Norme metodologice

(2) Cifra de afaceri care servește drept referință pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situația persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfășurate de o mică întreprindere, a operațiunilor rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operațiunilor scutite cu drept de deducere și, dacă nu sunt accesorii activității principale, a operațiunilor scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) și f). Prin excepție, nu se cuprind în cifra de afaceri prevăzută la alin. (1), dacă sunt accesorii activității principale, livrările de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, și livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă.
....
(6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire și a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 , în termen de 10 zile de la data atingerii ori depășirii plafonului. Data atingerii sau depășirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depășit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 316 . Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente procedează după cum urmează:...


Cele 2 plafoane se refera la baze de calcul diferite, care pot fi si egale. Mai sus se specifica ce se intampla in cazul depasirii plafoanelor.
@Ioan Petru Butariu
Nu mi-e clar, suma de 65.000 se aplica si la PFA sau doar la firme?

Altfel zis, daca un PFA depaseste 65k pe an, va trebui sa plateasca TVA pe suna?

Ma refer in special la PFA pe consultanta IT, nu stiu daca e diferit de altele.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
stefanicai, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se aplica oricarei persoane impozabile (SRL, PFA, II, etc). Plafonul este acum de 300.000 lei.

Cod fiscal:

ART. 310 - Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici

(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operațiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).


PS: persoana impozabila este orice persoană care desfășoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activități economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activități. Activitățile economice cuprind activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Ioan Petru Butariu a scris:

Cele 2 plafoane se refera la baze de calcul diferite, care pot fi si egale. Mai sus se specifica ce se intampla in cazul depasirii plafoanelor.
...
Plafonul este acum de 300.000 lei.


Buna ziua,

Pentru ca ma intereseaza si pe mine exact aceeasi problema, puteti sa-mi spuneti, va rog, concret, in acest moment care sunt cele 2 plafoane in lei (nu stiu ce de in lege se mai complica sa spuna si plafonul in EURO cand se calculeaza la un curs de acum 100 de ani...)

Adica
- plafon PFA trecere de la norma de venit la sistem real: 300.000 lei?
- plafon PFA de la care devine platitor de TVA: 300.000 lei?

Multumesc.
Lucian

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs valutar de calcul pentru pragul de 65000 euro Costas06 Costas06 Buna ziua, Pentru o societate infiintata in aprilie 2013 platitoare de impozit pe venit imi puteti spune care este echivalentul in RON al pragului de 65000 ... (vezi toată discuția)
Depasire prag 220000 lei ca gps gps buna ziua! daca in luna septembrie avem CA peste 220000 lei, ce declaratie se depune si cand? momentan depunem declaratiile 100 si 300 trimestrial, si suntem ... (vezi toată discuția)
Curs de schimb pentru perioada fiscala camicami camicami Ce curs euro se va utiliza la 31.12.2013 ptr,a stabilii perioada fiscala pentru TVA (lunara sau trimestriala) in anul 2014 ? Cursul la 31.12.2012 an precedent ... (vezi toată discuția)