Este vorba de dispozițiile Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor. Potrivit actului normativ, văduvii și văduvele pot cere un ajutor lunar, însă doar dacă au o pensie mică și dacă cei decedați erau pensionari.
„Soțul supraviețuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar, după caz, în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat sau în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori beneficiază, la cerere, în condițiile prezentei legi, de un ajutor lunar”, scrie în document.
Concret, pentru a primi suma lunară, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să fie pensionară în sistemul public de pensii și să aibă cel puțin vârsta standard de pensionare;
- să nu beneficieze de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;
- să nu fie recăsătorită după decesul soțului;
- durata căsătoriei cu soțul care a decedat să fie de cel puțin zece ani;
- să nu obțină alte venituri în afară de pensie;
- să aibă domiciliul pe teritoriul României.
Așa cum am precizat mai sus, solicitanții pot cere ajutorul lunar doar dacă au pensie mică. Mai precis, aceștia se încadrează dacă au:
- sub 364 de lei pe lună - pensie în sistemul public sau în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat;
- sub 364 de lei pe lună - pensie atât în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cât și în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori;
- sub 140 de lei pe lună - pensie doar în în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori.
În normele Legii nr. 578/2004 se arată că, dacă durata căsătoriei cu soțul decedat a fost de cel puțin zece ani, ajutorul lunar este de 113 lei pentru cei cu pensie sub 364 de lei și de 44 de lei pentru cei cu pensie sub 140 de lei.
Totuși, ajutorul se acordă și dacă durata căsătoriei a fost de minimum cinci ani (dar sub zece ani). În acest caz, pensionarii ce primesc sub 364 de lei au dreptul la 57 de lei (pentru o durată a căsătoriei de cinci ani), 68 de lei (pentru o durată a căsătoriei de șase ani), 80 de lei (pentru o durată a căsătoriei de șapte ani), 91 de lei (pentru o durată a căsătoriei de opt ani) sau 102 lei (pentru o durată a căsătoriei de nouă ani).
Referitor la pensionarii ce primesc sub 140 de lei pe lună și a căror căsătorie a avut o durată minimă de cinci ani, ajutorul lunar este de 22 de lei (pentru o durată a căsătoriei de cinci ani), 27 de lei (pentru o durată a căsătoriei de șase ani), 31 de lei (pentru o durată a căsătoriei de șapte ani), 36 de lei (pentru o durată a căsătoriei de opt ani) sau 40 de lei (pentru o durată a căsătoriei de nouă ani).
Ajutorul lunar este stabilit prin decizie a casei teritoriale de pensii și la solicitarea acestuia este nevoie de:
- cererea-tip;
- copia buletinului de identitate sau a cărții de identitate;
- copia certificatului de naștere al soțului supraviețuitor;
- copia certificatului de căsătorie;
- copia certificatului de deces;
- copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau dovada depunerii la casa teritorială de pensii, anterior decesului, a cererii de pensionare a soțului decedat;
- copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau dovada depunerii la casa teritorială de pensii a cererii de pensionare a soțului supraviețuitor;
- declarația pe propria răspundere din care să rezulte că soțul supraviețuitor nu are alte venituri în afară de pensie, că nu s-a recăsătorit după decesul soțului și că nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;
- alte documente necesare stabilirii ajutorului lunar, după caz.
„Cererea pentru acordarea ajutorului lunar se depune la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a soțului supraviețuitor sau, după caz, a mandatarului, tutorelui, curatorului sau a reprezentantului legal și se soluționează în termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia”, prevăd normele legii amintite, cu precizarea că ajutorul lunar se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.
Comentarii articol (15)