Aparatul de espresso (espressor)
Vă puteți imagina Italia fără espresso? Se spune că invenția espressorului este una din cele mai importante invenții pentru italieni. Potrivit statisticilor, în Italia, în medie, se beau peste 14 miliarde de espresso-uri pe an, iar consumul de cafea pe cap de locuitor este de 3,7 kg/an.
În 1903, Luigi Bezzera a inventat aparatul pe care noi îl numim astăzi espressor în încercarea de a micșora timpul necesar realizării unei cafele. Espressorul folosește o combinație de apă și abur, care sunt împinse sub acțiunea presiunii mari generate de către aparat printr-un strat de cafea măcinată, astfel rezultând, extrem de rapid, o cafea tare.
Covrigii
Cu toate că nu există dovezi clare în acest sens, se pare că inventatorul covrigilor este un călugăr italian, care, la începutul anilor 600, pentru a-i recompensa pe copiii care învățau rugăciuni în timpul postului, făcea fundițe din fâșii de aluat și apoi le cocea. Inițial, acestea purtau numele de pretiola, care ar fi însemnat mici recompense, mai târziu, acest nume fiind preluat de popoarele germanice și transformat în bretzel (pretzel în engleză).
Cornetul pentru înghețată
Este greu să ne imaginăm, în ziua de azi, o înghețată fără cornet. Și totuși, el n-a existat dintotdeauna, ci a fost produs, la începutul anilor 1900, de către italianul Marchiony. Italo Marchiony care, atunci când a inventat cornetul pentru înghețată emigrase în SUA, mai exact în New York, era un vânzător de înghețată și considera că modul de distribuție a înghețatei în pahare de sticlă nu era foarte igienic sau eficient. Așadar, el s-a gândit și a produs primul cornet comestibil în care se punea înghețată. Și-a înregistrat invenția în anul 1903.
Jacuzzi
În anul 1948, Roy Jacuzzi, tot un imigrant italian în SUA, a inventat Jacuzzi-ul, adică o piscină sau cadă cu hidromasaj. El era specialist în pompe de apă și a folosit toate cunoștințele din domeniu pentru a realiza o pompă de hidromasaj în scopul de a-l ajuta pe fiul său să scape de durerile cauzate de artrita reumatoidă de care suferea.
Bateria electrică
Bateria electrică (pila voltaică) a fost inventată, la începutul anilor 1800, de către fizicianul italian Alessandro Volta. A fost prima soluție practică de alimentare permanentă cu curent electric a unui circuit. De atunci, bateria electrică a devenit o sursă de curent des folosită pentru aplicații casnice, comerciale sau chiar industriale.
Comentarii articol (0)