avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Tara bâzdâgãniilor
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Tara bâzdâgãniilor

Traim intr-o tara in care exista multi oameni care platesc vrajitori despre care-si inchipuie ca le vor rezolva problemele, exista si oameni care platesc pentru "tratamente" prin reflexoterapie, acupunctura, leacuri homeopate, s.a.m.d.
In noiembrie 2010 un grup de parlamentari au incercat sa promoveze un proiect de lege prin care sa oblige Ministerul Muncii sa stabileasca standarde ocupationale pentru ghicitori si vrajitori si sa ii incadreze in nomenclatorul profesiunilor liberale. :O Oy-Gevalt!
Proiectul de lege definea termeni precum:
Ghicitor - persoana care se ocupa cu prezicerea viitorului
Vrajitorie - ritualuri prin care se invoca realitati demonice #-o cu scopul de a se inlatura boli, de a reface sau destrama legaturi intre oameni ... etc.
De asemenea, proiectul mai obliga fiecare organizatie din domeniul ocult sa tina evidenta "practicienilor in vrajitorie si ghicitorie.
Sigur ca proiectul a fost respins insa asta nu inseamna decat ca vrajitorii, ghicitorii si ceilalti isi vad linistiti de activitatile lor fara grija impozitelor, taxelor, etc.
Alaturi de vrajitori si ghicitori mai exista insa o intreaga gama de "profesionisti" in vanzarea de vise desarte din care unii chiar reusesc sa obtina protectia legii.
Topicul are un dublu scop
- indexarea si definirea ca fraude a activitatilor care au in comun faptul ca transforma in venituri naivitatea umana prin prezentarea unor falsuri ca adevaruri
- fabricarea unei truse (normative) pentru detectat bâzdâgăniile.
Nu voi incepe cu vrajitoria sau ghicitul pentru ca nu-mi inchipui ca exista cititori ai forumului avocatnet care sa creada ca vrajitoria functioneaza ori ca o baba analfabeta vede in viitor gratie unor "unelte" de genul zatului de cafea, bobilor, globului de cristal sau ce or mai folosi ele.
Fiecare activitate aratata ca fiind de fapt o bâzdâgănie va primi un numar in "Index bazdaganorum" =D>, o descriere si un "DE CE NU FUNCTIONEAZA?" cat se poate de rational. Haideti, scepticilor, curaj!
Bâzdâgania nr. 1 Homeopatia
Internetul e plin de promisiuni grandioase iar in farmaciile romanesti puteti cumpara diferite leacuri homeopate. Scepticul de serviciu, Umar ben Ibrahim, a facut urmatorul experiment in farmaciile aradene: a intrebat daca vand leacuri homeopate iar dupa ce a aflat ca vindeau a inceput sa chestioneze farmacistii daca aceste leacuri au efect stiintific dovedit :weg: Raspunsurile au variat de la: "Nu, sunt o prostie, dar sunteti primul care pune problema asa" la "multa lume le lauda" si chiar la "daca nu credeti in ele luati altceva". :O Dumnezeule mare si bun! Trebuie sa credem si in sfanta aspirina? E un fel de religie?
DE CE NU FUNCTIONEAZA Homeopatia?
1. Homeopatia a fost inventata de un medic german, Samuel Hahnemann, si se intemeiaza pe asa numita lege a similariilor "[similia similibus curentur" care n-are nimic in comun insa cu o lege a naturii, fiind pur si simplu opera imaginatiei d-lui Hahnemann care isi inchipuia pe la 1796 ca asa functioneaza lumea.
2.
De ce nu este legea similariilor o lege naturala cum sunt legea gravitatiei sau legile termodinamicii? Pentru ca oricare din legile naturale veritabile pot fi verificate cu ajutorul unor experimente pe care orice persoana ce detine echipamentul necesar le poate reproduce. Acesta era scopul intrebarii scepticului Umar referitor la "rezultatele verificate stiintific".
3. Nu voi explica aici ce este efectul placebo, pentru ca presupun ca forumistii avocatnet stiu asta iar pentru ceilalti exista ... nu, nu mastercard ci wikipedia B-) . Scriu insa ca in domeniul medicamentelor, pentru a stabili efectele reale ale unui anumit medicament fara sa implicam efectul placebo se face un test dublu orb, adica se formeaza doua loturi de pacienti fara sa se stie dinainte caruia dintre aceste loturi i s-a administrat intr-adevar medicamentul si caruia doar ceva fara efect.
4. Nici un tratament homeopat nu a trecut un test dublu orb iar legea similariilor formulata de Hahnemann s-a dovedit a fi doar o ... bâzdâgănie.
5. Afara de legea similariilor, homeopatia se bazeaza si pe ideea ca dilutiile repetate fac ca un produs sa contina un fel de "parte discreta" a substantei supuse dilutiei. Dilutia se face astfel: se amesteca o parte din substanta supusa dilutiei cu 100 parti apa; apoi o parte din aceasta dilutie se amesteca din nou cu 100 de parti de apa ... s.a.m.d. Pe orice produs homeopat se poate citi dilutia la care a fost supusa substanta initiala, C200 insemnand ca procedeul de mai sus s-a repetat de 200 de ori, de fiecare data o parte fiind amestecata cu 100 de parti de apa.
6. Daca dilutia este C200 cate molecule de substanta activa contine o pastila? NICI UNA. De fapt ar trebui consumate cateva garnituri de tren pline cu pastile pentru ca sa existe pe undeva o molecula de substanta activa. De unde stiu asta? Domnul Avogadro a stabilit in 1811 o constanta cu ajutorul careia putem sa aflam cu usurinta acest lucru. Orice copil de clasa a VIII-a poate sa va calculeze asta!
7. Mai nou, pentru ca au observat ca era greu sa se bata cu teoriile simple, eficiente si adevarate ale domnului Avogadro, practicantii homeopatiei au inventat altceva, sustinand ca apa in care se face dilutia are o memorie si ca tine minte informatia provenita la substanta initial diluata. :rtfm: Desigur ca nici aceasta lege a memoriei apei chioare nu poate fi testata iar homeopatii n-au conceput un experiment care sa poata fi reprodus de orice experimentator independent care sa o testeze. Stiti de ce? Pentru ca moleculele de apa nu stau o clipa locului! Se misca de colo, colo, fara rost dupa cum a observat dl Brown asa ca nici vorba sa existe o configuratie moleculara stabila care sa memoreze ceva.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Din punctul meu de vedere , toate aceste probleme au ca puncte de plecare lipsa de informatii sau / si lipsa de cultura , naivitatea , de multe ori , vecina cu ignoranta(mai ales in ceea ce priveste practicile obscurantiste).
Din nefercire de aceleasi probleme , in proportii mai mari sau mai mici , se lovesc si alte popoare mai dezvoltate , numai ca pe acolo informatia are un alt circuit.
Pe de alta parte , expansiunea comerciala a unor astfel de producatori , are la baza naivitatea , incultura , ignoranta si lipsa de informatii ale potentialilor cumparatori a unor astfel de produse.
Scoala ar trebui sa aiba un rol in educarea tinerilor despre aceste probleme reale.
Consider ca macar televizunea de stat , radioul de stat , platite din banii contribuabililor ar trebui sa adopte o alta atitudine in aceste privinte , ele ar trebui sa atentioneze asupra problemelor acestea , prin discutii ,mese rotunde si orice emisiuni informative , de natura sa "deschida capul" persoanelor de a caror probleme reale profita comerciantii care desfac astfel de produse.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Ma bucur ca ai scris de problema homeopatiei :). Pentru cei care inca nu s-au lamurit ca exista o problema grava, le recomand urmatorul documentar: [ link extern ]
si [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator
Problema principala si deosebit de grava este alta: de ce se aplica distrugerea intentionata a raspandirii produselor naturiste si oprirea folosirii lor prin nspe mijloace total aberante (cum ar fi noile super-taxe impuse acum) in timp ce este clar cunoscut, din p.d.v. stiintific, ca aproape orice medicament repara intr-o parte si strica in alte 3.4.5...10.
Se tot tipa de pseudo-probleme in cazul produselor naturiste dar de otravurile din medicamente nu zice nimeni nimic. De vaccinele infectate cu HIV care s-au administrat copiilor nostri din ordin din afara iar nu se zice nimic. Nici de continutul otravitor al celor de acum. Dar au avut grija sa ceara reteta pentru banalul algocalmin.
Vreti sa faceti experimente doveditoare ? Dati la un caine turbat care oricum trebuie eutanasiat niste pastile pe care le iau zilnic bolnavii de TBC. Tocmai ati eutanasiat cainele. Asa de 'curate' sunt pastilele de pe piata.
Astea sunt probleme adevarate dragi forumisti.
Cat este de etic sa taxezi pentru efect Placebo? Personal, incep sa cred ca majoritatea bolilor sunt de origine psiho-somatica si incurajez forme de sustinere a sperantei si a echilibrului psihic, cu exceptia acelora care sunt escrocherii si potlogarii lipsite de bun simt si bun gust. Iar in ceea ce priveste industria remediilor homeopatice si asa-zise “naturiste” , ca alternative la medicina alopata, si ea este o industrie bazata pe profit si principiile pietei libere. Singura contrapondere la aceste practici comerciale in care relatia de cauzalitate intre produs si efect este greu de dovedit este educatia care prefigureaza profilul consumatorului informat. Cu cat presiunea sociala este mai mare impotriva unor practici comerciale dubioase, cu atat scade cererea pentru aceste produse si servicii, iar “reglementarea “ se face in mod natural, fiind impinse in sfera “anormalului”. Daca incepem sa codificam si sa reglementam aceste pseudoprofesii, le oferim credibiltate. Problema cea mai mare este ca se observa o lipsa tot mai mare de interes pentru educatie, cum se stie ca omul luminat este mai putin manipulabil.
BX a scris:
Problema principala si deosebit de grava este alta: de ce se aplica distrugerea intentionata a raspandirii produselor naturiste si oprirea folosirii lor prin nspe mijloace total aberante (cum ar fi noile super-taxe impuse acum) in timp ce este clar cunoscut, din p.d.v. stiintific, ca aproape orice medicament repara intr-o parte si strica in alte 3.4.5...10.

Nu stiu despre ce taxe vorbiti, dar am impresia ca faceti o confuzie. "Naturist" nu inseamna "homeopat". Diferenta e mare, desi e drept ca nu e legiferata nicaieri.
Dar haideti sa vedem concret - despre ce distrugere intentionata si despre ce taxe vorbiti?
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Interzicerea unui mit?: publicitatea subliminala Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Legea nr. 296/2004 republicata in 2008, Codul consumului art. 70 lit. b interzice [b]publicitatea subliminala[/b]. :strambatura: Cateva observatii: 1. Nu ... (vezi toată discuția)
Nebun periculos tgeorgescu tgeorgescu Vreau sa va intreb daca un individ promite ca vindeca cancerul prin dieta si lumea il crede si se trateaza la el poate fi internat psihiatric in mod ... (vezi toată discuția)
Despagubiri morale pentru participarea fara voie la testarea unor medicamente Gabriela138 Gabriela138 Buna seara! In anul 2009 am fost diagnosticat cu atrofie cerebeloasa si luat in evidenta spitalului Socola Iasi, urmand tratamentul prescris de medic. In anul ... (vezi toată discuția)