Obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică la toate societățile comerciale înființate până la data de 16 iunie 2012 este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 301/2012, un act normativ care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și care a suferit mai multe modificări în ultimii ani.
Astfel, potrivit reglementărilor în vigoare la acest moment, atât firmele înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, cât și ministerele, primăriile sau regiile autonome sunt obligate să elaboreze analiza de risc la securitate fizică până cel târziu mâine. Anterior, acest termen era stabilit pentru 1 ianuarie 2016.
"Termenul (...) privind obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unitățile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor (...), înființate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2017", scrie în HG nr. 1.002/2015, document ce a stabilit înlocuirea termenul de 1 ianuarie 2016 cu 1 iulie 2017.
Concret, se face referire la ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiile autonome, companiile și societățile naționale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, dar, poate cel mai important, la firmele reglementate de Legea societăților, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu și care sunt obligate să asigure paza acestora.
De altfel, lipsa analizei de risc la securitate fizică se va sancționa cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, potrivit reglementărilor în vigoare la acest moment. Politiștii, jandarmii, precum și primarii sau împuterniciți ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă entitățile respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
În ceea ce privește companiile vizate de aplicarea prevederilor, ne putem gândi, printre altele, la magazine, baruri, cafenele, restaurante, hoteluri, farmacii, săli de jocuri de noroc, case de pariuri sportive, case de amanet sau de schimb valutar.
Conform normelor, analiza de risc trebuie să fie efectuată de un evaluator de risc la securitatea fizică. Acesta trebuie să fie înscris în RNERSF - Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică. Reglementările în vigoare nu prevăd un preț fix pe care îl poate cere un evaluator pentru realizarea unei astfel de analize, însă,
Analiza de risc la securitatea fizică se materializează prin documentaţia întocmită în cadrul procesului standardizat de management al riscului, prin care se determină măsurile necesare pentru încadrarea riscurilor de securitate la niveluri acceptabile.
Atenție! Prin intermediul unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică, MAI a propus să amâne, până la 1 iulie 2018, termenul până la care toate firmele din România vor fi obligate să aibă o analiză a riscurilor de securitate. Totuși, pentru a-și încheia traseul legislativ și a se aplica efectiv, noua măsură are nevoie de aprobarea Executivului (fiind vorba de un proiect de hotărâre de Guvern) și de publicarea în Monitorul Oficial. Mai multe detalii sunt aici.
Modul în care se face analiza de risc
"Conducătorii unităților care dețin sau operează cu bunuri, valori sau numerar au obligația implementării unor măsuri eficiente în scopul asigurării protecției personalului și a valorilor pe timpul manipulării, procesării, depozitării sau transportului și descurajării săvârșirii infracțiunilor contra patrimoniului, precum și în scopul acordării sprijinului necesar organelor judiciare în vederea identificării făptuitorilor", scrie acum în HG nr. 301/2012.
De principiu, analiza de risc la securitatea fizică are rolul de a identifica vulnerabilitățile și riscurile, de a determina nivelul de expunere la producerea unor incidente de securitate fizică. Totodată, trebuie găsite și soluții în menținerea siguranței.
În momentul completării unei analize de risc pentru un obiectiv, evaluatorul folosește un chestionar sau un interviu privind activitatea firmei, precum și măsurile de securitate deja existente (alarmă, sistem de supraveghere video, seif). În plus, acesta va face, obligatoriu, o vizită la obiectivul evaluat.
Urmează completarea unei grile de calcul a riscului, precum și realizarea unui raport de evaluare a riscului. Dacă nivelul de risc nu este acceptabil, evaluatorul va stabili o serie de măsuri. De exemplu, evaluatorul va cere, după caz, angajarea a încă unui paznic sau instalarea unor camere de supraveghere în anumite puncte cheie.
Elaborarea analizei de risc la securitate fizică implică, în general, parcurgerea următoarelor etape:
- definirea parametrilor interni şi externi care generează şi/sau modifică riscurile la securitatea fizică a unităţii;
- stabilirea metodei şi a instrumentelor de lucru;
- identificarea tuturor riscurilor la securitatea fizică, a zonelor de impact, evenimentelor şi cauzelor riscului, precum şi a potenţialelor consecinţe;
- analizarea riscurilor la securitatea fizică;
- estimarea riscurilor unităţii beneficiare;
- întocmirea Raportului de evaluare şi propuneri de tratare a riscurilor la securitatea fizică.
Potrivit normelor în vigoare, o persoana interesată să devină evaluator de risc la securitatea fizică trebuie să îndeplinească anumite condiții, astfel:
- să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic;
- să nu fie înscrisă cu antecedente penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie;
- să aibă experienţă de cel puțin trei ani în domeniul organizării, planificării, executării sau controlul măsurilor de securitate în formele prevăzute de lege;
- să posede cunoştinţe privind securitatea mecano-fizică, sistemele de alarmă la efracţie şi jaf armat, inclusiv control al accesului şi TVCI pentru aplicaţii de securitate, transmiterea semnalizărilor de alarmă la distanţă şi centrele de recepţie a alarmelor, serviciile de pază şi intervenţie, transport valori, probate prin certificate de competenţe profesionale.
Important! Analiza de risc la securitatea fizică este obligatorie în momentul depunerii spre avizare a planului de pază al unei firme.
Prin planul de pază se stabilesc caracteristicile obiectivului păzit, numărul paznicilor, mijloacele tehnice de pază și alarmare, legătura şi cooperarea cu alte organe cu atribuţii de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi persoanelor şi modul de acţiune în diferite situaţii.
Comentarii articol (5)