ANAF a transmis la mijlocul lunii iunie, prin intermediul unui comunicat de presă, că dezvoltatorii imobiliari persoane fizice au fost obligați să declare, până cel târziu duminică, veniturile obținute din vânzarea proprietăților imobiliare din patrimoniul afacerilor, asta în condițiile în care, până acum, cei mai mulți dintre aceștia au declarat impozit pe venit din vânzarea proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, fiind avantajați din punct de vedere fiscal.
"Având în vedere acest fapt, contribuabilii persoane fizice sunt invitati să-și clarifice situația fiscală referitoare la declararea și plata impozitului pe veniturile obținute din vânzarea proprietăților imobiliare din patrimoniul afacerii până la data de 30.07.2017. După această dată, acești contribuabili persoane fizice vor fi supuși inspecției fiscale, în baza analizei de risc efectuate", scrie în anunțul ANAF.
De la 1 februarie 2017, odată cu modificările aduse prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017, Codul fiscal stabilește că persoanele care vând case și terenuri sunt scutite de impozit dacă se încadrează într-un plafon de 450.000 de lei, peste această sumă aplicându-se o cotă unică de impozitare de 3% - detalii, aici.
Impozitul pe tranzacțiile imobiliare trebuie calculat și încasat de către notarii publici, prin intermediul formularului 208. De altfel, pentru a reflecta modificările prezentate anterior, ANAF a actualizat la începutul lunii iulie, atât formularul 208, cât și declarația 209, cea care vizează persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitului pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, în situaţia în care transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor sau terenurilor se face prin altă procedură decât cea notarială.
Încadrarea veniturilor obținute de dezvoltatorii imobiliari persoane fizice în categoria veniturilor din activități independente, pentru faptul că aceste activități se repetă, nefiind doar ocazionale, va însemna impozite mai mari pentru contribuabilii în cauză.
Concret, dacă Fiscul va trata din punct de vedere fiscal astfel de venituri ca venituri din patrimoniul afacerilor (activități independente), în detrimentul veniturilor din transferul proprietății imobiliare din patrimoniu personal, vor trebui achitate impozite considerabil mai mari, în cotă de 16%, la care se vor adăuga contribuțiile sociale aferente.
Cu alte cuvinte, asta înseamnă că, dacă în urma inspecțiilor fiscale pe care Fiscul le demarează începând de azi activitatea dezvoltatorului imobiliar va fi reîncadrată ca activitate independentă, persoana în cauză va plăti atât atât impozitul pe venit datorat pentru activităţi independente, de 16%, cât și contribuțiile sociale aferente, respectiv contribuţia de asigurări sociale (CAS, în cotă de 10,5%) și contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS, de 5,5%) - mai multe detalii despre sistemul de impozitare aplicabil în 2017 persoanelor care obțin venituri din activități independente sunt aici.
În prezent, activitatea independentă este orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin patru dintre următoarele şapte criterii:
- persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
- persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
- riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;
- activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
- activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
- persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
- persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.