Regularizarea celor trasate în decizia de impunere cu plata făcută deja se face conform unui ordin recent alt Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Fiscul poate reconsidera o tranzacție pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal al unei persoane fizice ca activitate independentă. Asta se poate întâmpla ca urmare a unei inspecții fiscale, în urma căreia organul fiscal emite o decizie de impunere și-i pune în vedere contribuabilului ce are de plătit în plus față de ce a plătit deja, în fața notarului, care i-a reținut impozitul pe venitul din transferul proprietății înainte de autentificarea contractului.
Ordinul ANAF nr. 3201/2018 privind Procedura de regularizare a obligațiilor fiscale în cazul reconsiderării unei tranzacții/reîncadrării formei unei activități de către organul fiscal central, intrat în vigoare la finele lunii ianuarie 2019, stabilește modalitatea de regularizare a ceea ce s-a plătit așa cum spuneam mai sus, în fața notarului (considerată plată anticipată), cu restul de plată impus prin decizia de impunere de către organul fiscal, ca urmare a reîncadrării tranzacției.
"Impozitul pe venitul din activități independente stabilit prin decizia de impunere prevăzută la pct. 2 se regularizează cu impozitul pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, reținut de către notarul public", scrie, mai exact în ordinul ANAF menționat.
Organul fiscal va emite o decizie de regularizare a plății anticipate (impozitul achitat la notar) cu sumele suplimentare trasate prin decizia de impunere fiscală (dobânzi și penalități inclusiv), care va fi transmisă contribuabilului cu pricina, potrivit ordinului ANAF. În baza acesteia se va face apoi plata restului de către contribuabil, în condițiile legislației fiscale.
În vara lui 2017, ANAF anunța că i-a luat în vizor pe dezvoltatorii imobiliari persoane fizice care aplicau impozitul pe venitul din vânzarea proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, fiind avantajați din punct de vedere fiscal, în loc să declare veniturile ca venituri din activități independente și să le fiscalizeze așa cum era normal să o facă - dar asta presupunea o impozitare mai mare. Numai că, șase luni mai târziu, legiuitorul a decis să-i scape pe aceștia de datorii.
Comentarii articol (0)