Termenul "cazinou" este de proveniență italiană, din cuvântul "casini" care desemna o casă de mici dimensiuni, unde se întâlneau și jucau doar cei bogați, deoarece pariurile erau foarte mari, iar oamenii de rând nu își permiteau să participe.
Prima casă de pariuri a fost deschisă în 1626 în Veneția, aceasta fiind mult timp locul de întâlnire al împătimiților de jocuri de noroc. Aici câștigurile erau atât de mari, încât, de-a lungul canalelor funcționa o rețea elaborată de hoți, care îi atacau și prăduiau adesea pe câștigători.
În trecut, jocul de cărți era interzis în mod obișnuit în Italia, fiind permis numai în zilele nelucratoare și numai în anumite locuri. În 1376 autoritățile din Florența au interzis total jocul de cărți, printr-un decret.
Cu toate acestea, apetența oamenilor pentru jocurile de noroc nu a putut fi oprită de-a lungul timpului.
Dacă în trecut, cele mai populare jocuri de noroc erau "biribi" (un fel de loterie) și "bassetta" (joc asemănător baccaratului), în ultimii ani, italienii au fost pasionați de jocurile de tip ”Răzuiește și câștigi” sau cele ale diverselor loterii, dar și de bingo sau jocuri de noroc online.
Jocurile de noroc online au fost legalizate în Italia începând cu 2006, în urma unor presiuni venite din partea Comisiei Europene. Autoritățile italiene erau foarte stricte în ceea ce privește jocurile de noroc online și le interziceau cu desăvârșire, însă, după 2006, Administrația Autonomă a Monopolurilor Statului (AAMS - organismul care oferă licențe și supervizează ofertele de pariere) le permite funcționarea, prin acordarea de licențe. AAMS poate acorda un număr maxim de 200 de licențe. În cazul în care un operator vrea să intre pe piața italiană, dar nu mai sunt licențe disponibile, poate cumpăra unul dintre operatorii italieni mai mici sau poate fuziona cu un operator care deține deja o licență. Restul site-urilor, care nu au acceptul AAMS, sunt blocate. În Italia sunt peste 620 astfel de site-uri. De asemenea, toate site-urile de jocuri de noroc trebuie să aibă domeniu.it, orice altă extensie fiind interzisă.
Motivele pentru care italienii practică jocurile de noroc, conform unui raport Eurispes, sunt: 33% joacă pentru a se redresa economic, 16% pentru a câștiga ușor bani și 12% pentru a trăi un moment emoționant intens.
Italia figureaza pe locul cinci în topul țărilor cu cele mai mari sume de bani pierdute de către locuitorii săi la jocurile de noroc, cu aproximativ 17,5 miliarde de euro pierduți pe an.
În Italia s-au luat măsuri împotriva reclamelor care promovează ideea că jocurile de noroc nu sunt periculoase sau că reprezintă o modalitate de rezolvare a dificultăților financiare. De exemplu, este interzisă difuzarea reclamelor la radio sau la televizune pentru jocurile de noroc cu premii în bani între orele 7.00 și 22.00.
Oricâte restricții ar impune autoritățile, oamenii continuă să practice jocurile de noroc nu doar în Italia, ci în toată lumea, fascinați de mirajul banilor câștigați rapid.
Despre impozitarea câștigurilor obținute la loterie am scris aici.
Comentarii articol (0)