Executivul condus de Mihai Tudose a decis să introducă, de la 1 august 2017, obligația angajatorilor de a achita CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pentru salariații încadrați cu normă parțială. Vorbim de o ordonanță a Guvernului ce a modificat azi Codul fiscal.
„(...) în cazul câștigului lunar brut prevăzut la art. 139 (din Codul fiscal, referitor la persoanele ce obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor - n. red.), realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”, se explică în ordonanța Executivului cu referire la CAS, însă regula e valabilă și pentru CASS.
Până în iulie 2017 | Din august 2017 |
333,43 lei | 485,68 lei |
Costurile cu contribuțiile sociale și impozitul pe venit cu un singur salariat plătit cu 725 de lei brut vor crește cu aproape 50%. | |
În condițiile în care CAS și CASS sunt de departe cele mai mari contribuții sociale obligatorii pe care angajatorii trebuie să le achite lunar pentru propriii salariați, obligația se poate traduce prin costuri suplimentare însemnate.
Mai exact, potrivit calculelor redacției noastre, în cazul exemplificativ al unui angajat cu normă înjumătățită (20 de ore de lucru săptămânal și 725 de lei salariu brut) se cheltuie în total 1.042,19 lei (față de 889,94 lei, până ieri), din care 485,68 lei (față de 333,43 lei, până ieri) reprezentând contribuțiile sociale și impozitul pe venit.
Astfel, se observă o creștere cu 152,25 lei a cheltuielilor totale ale angajatorului cu un singur angajat încadrat cu jumătate de normă. Dar, dacă o firmă are, să zicem, zece sau 50 de asemenea salariați, vorbim de o sumă lunară suplimentară de 1.522,5 lei, respectiv 7.612,5 lei.
Practic, indiferent că salariul brut este 1.450 de lei sau mai mic de-atât, banii datorați pentru CAS și CASS sunt la același nivel. Actualmente, pentru un salariu minim brut de 1.450 de lei, cheltuielile totale ale angajatorului sunt de 1.779,88 lei, din care 714,85 lei sunt pentru contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Aici trebuie precizat că firmele plătesc în plus la CAS și CASS doar pentru partea lor, nu și pentru partea datorată de salariați, informația fiind confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de Alexandru Mănucu, tax deputy manager la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
„Considerăm că doar angajatorii vor fi obligați să plătească CAS și CASS la nivel de salariu minim pentru angajații plătiți cu sume sub 1.450 de lei, în ordonanță nefiind specificat faptul că această măsură s-ar aplica și la nivelul angajaților”, ne-a spus specialistul. Inițial, în programul de guvernare, acolo unde figura mai întâi intenția Executivului, nu se făcea vreo precizare în acest sens, astfel că era incert dacă majorarea CAS și CASS urma să se aplice numai părții datorate de angajator sau atât părții datorate de angajator, cât și părții datorate de salariați.
Important! Majorarea CAS și CASS pentru salariații plătiți lunar cu sume sub 1.450 de lei brut nu se aplică dacă persoanele în cauză au mai multe contracte de muncă (indiferent de normă), a căror bază lunară cumulată de calcul să fie egală cu cel puțin salariul minim brut, sau dacă sunt elevi ori studenți. Informații mai multe sunt aici.
Există șase contribuții sociale obligatorii
În momentul de față, contribuțiile sociale reglementate de Codul fiscal sunt în număr de șase, iar plata acestora către stat, pentru propriii salariați ai fiecărui angajator, este obligatorie. Iată care sunt acestea și ce implică plata lor:
- contribuția la sănătate: cotă totală de plată de 10,7% (partea salariatului și partea angajatorului); achitarea contribuției înseamnă, pentru salariați, accesul la pachetul de bază de servicii medicale (consultații, spitalizare, tratamente, asistență de urgență, dispozitive medicale sau medicamente compensate etc.); detalii, aici;
- contribuția pentru concedii medicale: cotă de plată de 0,85%; achitarea contribuției înseamnă dreptul la concediu pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite sau accidente suferite în timpul liber), concedii și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, concediu de risc maternal, concediu de maternitate și concediu pentru îngrijirea copilului bolnav; detalii, aici;
- contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale: cotă de plată între 0,15% și 0,85%; achitarea contribuției înseamnă acces la bani și servicii precum indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă (strict pentru accidentele de muncă și bolile profesionale), indemnizația pentru schimbarea temporară a locului de muncă, reabilitarea medicală sau recuperarea capacității de muncă; detalii, aici;
- contribuția la pensii: cotă totală de plată între 26,3% și 36,3% (partea salariatului și partea angajatorului); achitarea contribuției permite, la îndeplinirea condițiilor legale, solicitarea pensiei pentru pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale, a pensiei de invaliditate sau a pensiei de urmaș, precum și bilete de tratament balnear, bilete de odihnă sau ajutor de deces; detalii, aici;
- contribuția la șomaj: cotă totală de plată de 1% (partea salariatului și partea angajatorului); achitarea contribuției înseamnă posibilitatea de a beneficia de trei mari categorii de ajutoare - indemnizația lunară de șomaj, servicii pentru îmbunătățirea șanselor de angajare și anumite prime de angajare; detalii, aici;
- contribuția pentru creanțe salariale: cotă de plată de 0,25%; achitarea contribuției permite plata datoriilor salariale atunci când angajatorii ajung în stare de insolvență (de exemplu, salarii restante, plăți compensatorii restante sau indemnizații restante); detalii, aici.
Chiar dacă Executivul a introdus obligația angajatorilor de a achita CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pentru salariații încadrați cu normă parțială, costurile salariale ar putea scădea de la 1 ianuarie 2018. Mai precis, de anul viitor, Executivul vrea să renunțe la patru contribuții sociale obligatorii și să păstreze doar două, potrivit programului de guvernare pentru perioada 2017-2018.
Așa cum se poate observa, contribuțiile la pensii, sănătate și șomaj sunt singurele pentru care legislația în vigoare stabilește valori împărțite între angajator și salariații săi. Celelalte trei sunt datorate exclusiv de angajator. În eventualitatea în care din 2018 vor rămâne doar contribuțiile la pensii (până la 25%) și sănătate (10%), acestea vor fi datorate exclusiv de salariați, însă plata va fi făcută în numele lor tot de angajatori. Cu alte cuvinte, angajatorii nu vor mai datora deloc contribuții sociale, ci doar salariații.
Comentarii articol (28)