În octombrie 2015, ONJN anunța că a retras licenţa de funcţionare în România a casei de pariuri Bet365, iar toate persoanele care au rulat bani pe această platformă în perioada 10-30 septembrie 2015 vor fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, pentru că ar fi trebuit să se informeze pe site-ul instituției că site-ul Bet365 se află pe o "listă neagră".
Desigur, pariorii au invocat principiul bunei-credințe, în condițiile în care, în perioada amintită, accesul pe platforma de pariuri nu le-a fost în niciun fel restricționat. Totuși, mulți dintre aceștia, și în special cei care au rulat sume mai mari, au fost invitați la sediul ONJN și amendați, în timp ce alții au primit procesele-verbale acasă.
Potrivit avocatului Adrian Cuculis, mulți dintre cei care au primit amenzile la final de 2015 au acționat în instanță Oficiul, obținând fie anularea procesului-verbal de contravenție, fie înlocuirea amenzilor cu un avertisment.
În același timp, Hillside Gaming Lp şi Hillside Sports Lp, companiile care ofereau în comun servicii de jocuri de noroc prin platforma Bet365, au contestat decizia ONJN din octombrie 2015, prin care le fusese retrasă autorizația de funcționare pe teritoriul României.
La începutul lunii trecute, mai precis pe 6 iunie și după mai multe amânări, Curtea de Apel București a oferit o soluție în acest dosar, anulând decizia ONJN din toamna lui 2015. Totuși, Oficiul mai poate face încă recurs, așteptându-se astfel o decizie definitivă.
"Soluția adoptată pe fondul cauzei a fost de impact major însă atunci când o sa rămână și definitivă, probabil că ONJN o să aibă de dat niște răspunsuri", consideră Adrian Cuculis, cel care a reprezentat interesele multora dintre pariorii vizați de amenzile autorităților. Mai mult, avocatul se așteaptă ca "statul român să fie tras la răspundere pentru nesăbuința celor de la ONJN", în condițiile în care instituția ar fi trebuit să restricționeze accesul pariorilor către site-ul de pariuri, aceștia bucurându-se de principiul bunei-credințe atunci când au intrat în conturile proprii de jucători.
Practic, avocatul așteaptă acum poziția fermă a celor de la ONJN cu privirea la depunerea cererii de recurs. Dacă Oficiul va pierde și la recurs, vom vorbi de o hotărâre definitivă, iar pariorii amendați vor avea mai multe soluții, în funcție de situația în care se află.
Astfel, cei care au contestat procesele-verbale de contravenție în instanță, însă le-au fost respinse cererile, vor putea formula o cale extraordinară de atac și cel mai sigur vor câștiga procesul pe care l-au pierdut, explică avocatul.
Apoi, mai sunt cei care au primit amenzile, însă nu au contestat procesele-verbale până acum și care, teoretic, nici nu ar mai putea să o facă, fiind ieșiți din termen. Totuși, "pe baza principiului răspunderii civile delictuale, dacă hotărârea de anulare a deciziei rămâne definitivă, atunci cu toții vor putea să acționeze în instanță, poate chiar într-un colectiv, ONJN și Ministerul Finanțelor pentru opozabilitate financiară, în vederea obținerii de despăgubiri și în mod clar nu vor fi mici", ne-a spus specialistul.
În plus, dacă operatorul de jocuri de noroc va avea câștig de cauză și după recurs, ar fi îndreptățit să revină pe piața pariurilor online din România, la aproape doi ani de când i-a fost anulat dreptul de operare pe teritoriul țării noastre.
Totuși, Adrian Cuculis se așteaptă la un nou proces între companie și autorități, în contextul în care toată această perioadă de inactivitate a însemnat pierderi extrem de mari pentru operatorul de jocuri de noroc, care va dori astfel să fie despăgubit, mai precis să recupereze daunele și veniturile nerealizate ca urmare a includerii casei de pariuri pe "lista neagră" a operatorilor.
"Dacă decizia rămâne definitivă, o să ne așteptăm la un proces probabil mamut prin prisma daunelor și veniturilor nerealizate, îndreptat împotriva ONJN și pe mai departe împotriva buzunarelor tuturor românilor, fiindca ele vor trebui plătite de la bugetul de stat", atenționează avocatul cu care am discutat.
Cum s-a ajuns aici? Scurtă cronologie
Pe 13 octombrie 2015, deși obținuse licența pentru a activa în România, site-ul Bet365 a fost interzis de ONJN. Casa de pariuri a fost astfel sancționată pentru că a permis accesul pariorilor din România pe site între 10 septembrie, data la care toate site-urile fără licență au fost interzise, și 1 octombrie, data la care urma să intre în vigoare licența obținută de Bet365.
Astfel, au existat aproximativ 54.000 de persoane care au pariat între 10 și 30 septembrie 2015 pe platforma amintită, multe dintre acestea fiind sancționate de ONJN cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activități de jocuri de noroc la distanță, așa cum sunt definite la art.10 alin.(1) lit. h)-n) din OUG nr. 77/2009, care nu sunt autorizate de ONJN”, scria într-un anunţ postat pe site-ul oficial al Oficiului la acea vreme.
Notă: Tot firul evenimentelor prin care s-a ajuns în această situație l-am prezentat aici.
Comentarii articol (0)