AvocatNet.ro a publicat zilele trecute un articol în care a prezentat întreaga cronologie a evenimentelor acestui subiect de actualitate, care îi are ca protagonişti pe pariorii români (aproximativ 54.000 la număr), casele de pariuri online Bet365 şi Bwin, şi, nu în ultimul rând, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Pe scurt, ONJN a decis recent să retragă licenţa de funcţionare în România a casei de pariuri Bet365, deşi, cu doar două săptâmâni înainte, aceasta fusese inclusă pe lista operatorilor economici ce au obţinut licenţa temporară pentru România.
Totodată, instituţia atrăgea atenţia marţi, prin vocea purtătorului de cuvânt, că în conformitate cu prevederile OUG nr. 77/2009, toţi cei care au rulat bani pe site-ul Bet365.com în perioada 10-30 septembrie vor fi amendaţi, indiferent de miza jucată. Concret, este vorba de perioada în care Bet365 nu ar mai fi trebuit să accepte pariuri din România şi data la care compania avea drept de operare, primind licenţa de funcţionare şi fiind autorizată pe piaţa românească.
Ulterior, reprezentanţii instituţiei au revenit cu declaraţii, atât în presa scrisă, cât şi la radio, în care informau că vor fi amendaţi doar cei care au pariat sume mari, restul persoanelor urmând a primi doar un avertisment.
Haideţi să analizăm totuşi cât este de corectă această masură, având în vedere următoarele aspecte:
1. În perioada amintită, 10-30 septembrie, clienţii Bet365 nu au fost înştiinţati în niciun fel de operatorul economic că s-ar supune vreunui risc dacă pariază. Totuşi, Preşedintele ONJN explica zilele trecute pentru Gazeta Sporturilor că pariorii ar fi trebuit să verifice în permanenţă lista albă de pe site-ul instituţiei (lista operatorilor autorizaţi), cea care a fost actualizată în funcţie de deciziile Comitetului ONJN. Oficialul admite totuşi că marea majoritatea a pariorilor a fost de bună-credinţă, neavând de unde să ştie de aceste prevederi legale, intrate în vigoare în februarie 2015.
2. Deşi reprezentanţii ONJN declară că nu fac altceva decât să aplice legea, prin amendarea jucătorilor, mai mulţi avocaţi, printre care şi Gheorghe Piperea, consideră situaţia în care s-a ajuns ca fiind una absurdă, atrăgând totodată atenţia că statul ar trebui să se îndrepte cu sancţiunile împotriva operatorilor de jocuri de noroc în culpă, nu împotriva jucătorilor.
3. Prin aducerea acestui subiect în prim-plan în ultimele zile, foarte mulţi români au aflat practic de existenţa Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, cel care a luat naştere în 2013. Asta pentru că, de la momentul înfiinţării, activitatea pe site-ul oficial al instituţiei a fost destul de redusă, existând doar câteva comunicate de presă, iar apariţia oficialilor ONJN în presă a fost sporadică, cea mai "vizibilă intervenţie" a vreunui reprezentant al instituţiei având loc în luna iulie, atunci când Preşedintele Oficiului a oferit un interviu ziarului Libertatea.
4. Chiar şi în condiţiile prezentate mai sus, oficialii ONJN au transmis recent că au încercat prin toate pârghiile să aducă la cunoştinţă tuturor modificările legislative. Mai mult, Preşedintele Oficiului a spus recent într-un interviu pentru gsp.ro că deşi regretă că "o grămadă de oameni au intrat în această vâltoare", ultimele evenimente şi aplicarea sancţiunilor vor reprezenta "un semnal de alarmă pentru toată lumea".
Voi, cititorii AvocatNet.ro, ce părere aveţi despre această situaţie? Consideraţi o decizie justă sancţionarea celor peste 50 de mii de români? Încercaţi, pe cât posibil, să şi argumentaţi răspunsurile.
Comentarii articol (17)