"De la 1 septembrie 2017 vom introduce un mecanism îmbunătățit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarată și neplătită în prezent", scrie în programul de guvernare al noului Executiv.
Practic, asta înseamnă că în curând firmele din România își vor mai deschide un cont bancar în care să încaseze doar TVA-ul aferent facturilor emise clienților lor. Crearea unui cont separat la Trezorerie, dedicat TVA-ului, ar urma să se facă pe modelul aplicat și în alte țări, urmărindu-se o mai bună colectare a TVA.
În plus, sumele încadate în acest cont nu vor putea fi folosite decât pentru plata TVA-ului la buget sau către furnizori, așa cum explica recent Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat: "Dorința este ca, de la 1 septembrie acest an, să se creeze un cont separat de TVA care se va numi Split VAT. Veți avea un cont de unde veți lucra cu TVA-ul atunci când achiziționați sau când faceți plăți, dar din acel cont nu veți putea să retrageți banii. Aceștia vor fi blocați pentru transferul de TVA către furnizor sau către stat”, declara acesta, potrivit Digi 24.
Articolul continuă mai jos
Sigur vrei să știi
|
Cu alte cuvinte, sistemul split payment, adică o divizare a plății, va fi implementat pe modelul folosit și în alte state europene, în programul de guvernare făcându-se referire la sistemul italian.
Totuși, această comparație este doar una parțială, potrivit lui Gabriel Biriș, partener la casa de avocatură Biriș Goran. Într-o postare recentă pe pagina personală de Facebook, fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice a explicat că mecanismul folosit în Italia s-a aplicat "numai pentru plățile către furnizorii statului, ceea ce înseamnă că numărul companiilor afectate de această <<invenție>> nu a fost unul foarte mare".
În schimb, la noi măsura ar urma să fie aplicată fără excepție pentru societăți, ceea ce ar însemna apariția unui circuit financiar suplimentar, separat de cele deja existente în sistemul actual. Deși lăudabilă ca intenție, în măsura în care evaziunea fiscală cu TVA ar urma să scadă, la fel și frauda cu returnări ilegale de TVA, prevederea analizată va da naștere mai multor probleme, în cazul în care va fi efectiv aplicată.
Concret, Gabriel Biriș a identificat cinci situații care vor genera mai multe "belele decât beneficii", iar prima dintre acestea o reprezintă situația în care societățile nu vor mai putea să compenseze direct TVA-ul plătit cu TVA-ul colectat. "Cel mai mult vor avea de suferit companiile care fac investiții, investiții pe care parcă vrem sa le stimulăm, nu să le inhibăm", atenționează avocatul.
Apoi, Gabriel Biriș se întreabă ce se va întâmpla cu soldul contului pentru companiile care au deja TVA de recuperat: "Vor sta cu banii blocați în split account până când confirmă Fiscul că poate să îi folosească (adică un fel de rambursare din banii din contul tău?)".
Mai departe, rămâne de văzut cui va reveni obligația de a verifica plățile din split account. Dacă băncile vor fi cele responsabile, Gabriel Biriș se întreabă care vor fi costurile administrării acestui cont, căci dacă din split account se vor putea face doar plăți către buget, atunci "toate companiile din Romania vor trebui să ceară rambursare de TVA/aprobare pentru folosirea banilor din split account".
"Cum va funcționa split account la retail? La plăți cu cardul poate fi automatizat, dar la cash lucrurile vor fi ceva mai complicate și, evident mai scumpe", mai arată avocatul, care e curios și ce va întâmpla în cazul în care contribuabilii vor mai face confuzii între conturi și vor plăti eronat.
Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont de supraîncârcarea sistemelor informatice ale Fiscului, astfel că, în lipsa unor mecanisme care să facă cu adevărat funcționale propunerile, taxarea inversă rămâne, în opinia sursei citate, cea mai bună măsură.
Comentarii articol (11)