Introducerea unui nou sistem privind plata defalcată a TVA, cunoscut sub numele de split payment, ar trebui să se aplice opțional de la 1 septembrie și obligatoriu de la 1 octombrie 2017 și va obliga firmele înregistrate în scopuri de TVA să-și deschidă un cont bancar distinct pentru a încasa TVA de la clienți, respectiv pentru a plăti TVA facturată furnizorilor.
Noul mecanism, inclus într-un proiect de act normativ al MFP, care are astfel nevoie de aprobarea Guvernului pentru a se aplica, a fost promovat de inițiatori drept o măsură de combatere a evaziunii fiscale şi fraudei prin creşterea conformării voluntare şi gradului de colectare a taxelor.
„Prin acest mecanism se urmărește creșterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienți nu mai poate fi direcționată pentru alte plăți, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat”, justifică MFP în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.
Totuși, de la publicarea proiectului de ordonanță de Guvern, specialiștii în fiscalitate au atras atenția, prin multiple apariții în presă, că implementarea noului sistem, split TVA, va atrage consecințe importante, atât la nivelul contribuabililor, ce vor avea dificultăți operaționale în vederea implementării sistemului într-un termen super scurt, precum şi la nivelul Fiscului, care va avea sarcini suplimentare cu privire la aprobarea solicitărilor de transfer a unor sume din contul de TVA în contul curent.
Practic, adoptarea unor măsuri cu un impact puternic și imediat asupra mediului de afaceri ar trebui să fie proporțională cu scopul urmărit și documentată temeinic, prin studii de impact care să evidenţieze beneficiile estimate ale măsurilor propuse raportat la costurile generate de implementarea acestora.
Italia a obținut derogare pentru aplicarea sistemului
Așa cum specialiștii au explicat în diverse materiale de analiză, apariția sistemului split payment a fost încercată și în alte state (Bulgaria sau Italia), însă sub forme diferite sau după mai mulți ani de analiză, cazul Poloniei.
De altfel, în programul de guvernare 2017-2020, acolo unde a fost inclusă introducerea unui sistem defalcat de plată a TVA, se făcea trimitere la modelul italian, însă experții în fiscalitate pe care i-am consultat arată că o astfel de comparație este doar parțială, în contextul în care în Italia sistemul s-a aplicat doar pentru plățile către furnizorii statului, pe când la noi măsura ar urma să fie aplicată fără excepție pentru societăți, ceea ce ar însemna apariția unui circuit financiar suplimentar.
"Sistemul italian este diferit de cel românesc, respectiv clientul este obligat să plătească TVA în locul furnizorului, iar banii sunt plătiți în contul bancar al statului. Italia a obținut derogare de la Comisia Europeană pentru a aplica acest sistem, conform directivei de TVA", au explicat specialiștii de la Deloitte într-un material publicat recent.
Totodată, necesitatea de a obține o derogare specială din partea Comisiei Europene a fost susținută și de cei de la EY România, care au explicat că implementarea plății fracționate de TVA ar încălca prevederile comunitare, în primul rând prin neobținerea unei autorizări specifice pentru o derogare de la Directiva de TVA privind plata TVA.
"Or, pentru a obţine o astfel de derogare, România ar fi trebuit să prezinte un studiu de impact temeinic şi, mai mult, să demonstreze că mecanismul nu ar afecta valoarea globală a încasărilor din TVA, colectată în stadiul consumului final. Ne exprimăm pe această cale îndoielile privind îndeplinirea acestor criterii", ne-a spus Ioana Iorgulescu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridică din cadrul EY România.
Nu în ultimul rând, și experții de la PwC România, prin vocea Mihaelei Mitroi, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al companiei, au arătat că este necesară obținerea unei derogări de la directiva de TVA, "întrucât limitarea scopului în care pot fi utilizate sumele de TVA colectată şi implicit a dreptului de dispoziție asupra acestora este asimilată cu un drept de dispoziție al administrației fiscale asupra sumelor de TVA".
Totuși, în nota de fundamentare anexată proiectului de ordonanță de Guvern, inițiatorii precizează că documentul supus acum dezbaterii publice nu transpune prevederi comunitare și nu contravine legislației europene în domeniul TVA.
De altfel, redacția noastră a solicitat Ministerului de Finanțe un punct de vedere oficial, însă reprezentanții instituției nu ne-au oferit, până la momentul publicării acestui articol, vreun răspuns la solicitare.
Notă: De la publicarea proiectului de act normativ care stabilește introducerea plății defalcate a TVA, numeroși specialiști din fiscalitate au criticat măsura și au detaliat motivele pentru care implementarea mecanismului nu ar fi una oportună. Astfel, în fișierele de mai jos puteți citi opiniile experților de la Biriș Goran, Schoenherr Bucharest Tax, Niculeasa Law Office, PwC România, Deloitte sau EY România.