La ultimele două sesiuni de asistență și îndrumare online pentru contribuabili, organizate în fiecare zi de miercuri pe pagina de Facebook a Fiscului, reprezentanții instituției au discutat cu contribuabilii despre plata impozitului specific unor activități, introdus în 2017 în legislația românească și care vizează firmele din domeniul cazării și alimentației publice.
În contextul în care regulile de încadrare a firmelor ce desfășoară activitățile amintite în categoria microîntrepriderilor au fost schimbate zilele trecute, cu intrarea în vigoare a Legii nr. 177/2017, care a stabilit ca firmele care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro să treacă din august la impozitul „micro”, chiar dacă desfășoară efectiv activități vizate de impozitul specific, contribuabilii au avut numeroase curiozități, unele dintre acestea lămurite de reprezentanții Fiscului, altele doar parțial.
Cele mai interesante întrebări și răspunsuri ale celor două sesiuni:
1. Întrebare contribuabil: Cum se calculează impozitul specific pentru domeniul de activitate catering industrial - CAEN 5629 - Alte activități de alimentație nca., în cazul în care prepararea hranei (producția de alimente) are loc într-o unitate centrală (bucătărie centrală), punct de lucru autorizat CAEN 5629, fără acces spre publicul larg, iar vânzarea acesteia are loc prin bufete de cantină în cadrul sălilor de mese ale fabricilor și birourilor (puncte de lucru autorizate tot sub codul CAEN 5629 - bufetul de cantină nefiind reglementat altfel în cadrul codurilor CAEN)? În acest caz, declararea impozitului specific se face conform normelor și suprafețelor pe fiecare punct de lucru în parte, deși vom avea astfel o dublă impozitare pentru aceeași mâncare (o dată pentru prepararea hranei și o dată pentru vânzarea ei) sau se va calcula doar pe bucătăria centrală sau/respectiv doar pentru punctele de vânzare?
Răspuns ANAF: În cazul prezentat de dvs., considerăm că sunt aplicabile prevederile art. 5 alin. (3) din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific coroborate cu cele ale art. 3 din Anexa la Ordinul ministrului turismului şi ministrul finanţelor publice nr. 264/464/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, respectiv, contribuabilii care obţin venituri din exploatarea mai multor unităţi determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific anual aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN.
2. Întrebare contribuabil: O societate comercială are o sală de biliard unde servește și băuturi alcoolice și nealcoolice, pe autorizația de funcționare de la primărie este menționată toată suprafața incintei. Nu are o suprafață clar delimitată unde se servesc aceste băuturi, clienții stau în jurul meselor de biliard unde și consumă produsele. În această situație ce suprafață se ia în calculul impozitului specific?
Răspuns ANAF: Suprafaţa luată în considerare la calculul impozitului specific este aceea pe care o aveți menționată în autorizația de funcționare.
3. Întrebare contribuabil: Restaurant și terasă din Constanța, care pe perioada verii sunt închise trei luni - nu înregistrează venituri din restaurant, autorizația de funcționarea nu este suspendată , însă se poate dovedi prin faptul că nu există vânzări pe casa de marcat că nu a funcționat, calcularea impozitului specific se face corespunzător numărului de zile lucrate?
Răspuns ANAF: Întrucât societatea îşi încetează voluntar activitatea şi nu a solicitat autorităţii pentru turism/autorităţii care a emis certificatul de clasificare/autorizaţia de funcţionare suspendarea certificatului de clasificare/autorizaţiei de funcţionare pentru o perioadă determinată, iar starea de inactivitate temporară nu este înscrisă în registrul comerţului, calculul impozitului specific se face potrivit formullei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN deţinut de societate.
4. Întrebare contribuabil: Dacă autorizația de la 31 decembrie 2016 a spațiului obținută de la Direcția Sanitară Veterinară nu specifică suprafața de servire, firma având o patiserie cu vânzare și doar două mese pentru servire, cum calculez suprafața pentru impozitul specific?
Răspuns ANAF: Referitor la întrebarea dvs, în cazul în care în certificatul de clasificare/autorizaţia de funcţionare nu se menţionează suprafaţa utilă, suprafaţa luată în considerare este cea stabilită de contribuabil pe baza documentelor privind spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, respectiv suprafaţa de desfăşurare a activităţii declarată pe propria răspundere la solicitarea eliberării autorizaţiei de funcţionare de către instituţia competentă.
5. Întrebare contribuabil: Dacă pe o unitate (sau mai multe) am clasa CAEN 4xxx - comerț cu amănuntul de produse panificație/patiserie, însă am secundar și 5610 - restaurant, în unele unități am servire propriu-zisă, mese etc., iar în altele nu am mese deloc și nu servesc decât ceai sau cafea, cu care clientul pleacă din magazin: cum calculez impozitul specific pentru cazul din urmă? Menționez că nu am specificat în autorizație suprafața de servire, pentru că propriu-zis nu am mese de servire și nu se servește în magazin nimic.
Răspuns ANAF: În cazul în care în certificatul de clasificare/autorizaţia de funcţionare nu se menţionează suprafaţa utilă comercială/de servire pentru codul CAEN 5610 - "Restaurante" pentru stabilirea variabilei în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei (variabila "y"), suprafaţa luată în considerare este cea stabilită de contribuabil pe baza documentelor privind spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, respectiv suprafaţa de desfăşurare a activităţii declarată pe propria răspundere la solicitarea eliberării autorizaţiei de funcţionare de către instituţia competentă.
Formula de calcul a impozitului specific este cea prezentată în Anexa nr. 1 la Legea nr. 170/2016.
6. Întrebare contribuabil: O societate care are cifra de afaceri între 100.001 si 500.000 de euro și care are ca obiect secundar de activitate unul dintre CAEN-urile menționate în Legea nr. 170/2016 - am înțeles că se include la impozitul specific, dar ce impozit va plăti pentru celelalte activități? Începând cu 1 februarie 2017?
Răspuns ANAF: În situaţia descrisă de dvs., pentru veniturile din activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din Legea nr. 170/2016 se plăteşte impozitul specific, iar pentru veniturile din alte activități în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din lege, se plăteşte impozitul pe profit conform titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
7. Întrebare contribuabil: Dacă am o societate cu sediul în sectorul 2 al Capitalei, în ce cont se plătește impozitul specific?
Răspuns ANAF: Plata impozitului specific se efectuează în Contul unic de buget de stat, unde se plătește și impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor.
8. Întrebare contribuabil: Pentru o societate cu mai multe puncte de lucru, unde se află ballroom-uri, știind că aici au loc evenimente la sfârșit de săptămână, cum se calculează impozitul specific?
Răspuns ANAF: Desfăşurarea activităţii doar "la sfârşit de săptămână" nu influenţează calculul impozitului specific anual.
9. Întrebare contribuabil: Societate cu cifră de afaceri de peste 500.000 euro, care are și impozit specific și impozit pe profit pentru alte activități (în afara codurilor CAEN menționate în lege): la ce dată depune declarațiile pentru impozit specific, impozit pe profit, pentru ce perioadă și care este termenul de plata al celor două impozite?
Răspuns ANAF: Societatea comercială, plătitoare de impozit specific pentru unele activităţi și de impozit pe profit pentru alte activitati, are următoarele obligații:
- să efectueze declararea şi plata impozitului specific semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare. Suma de plată reprezintă o jumătate din impozitul specific anual, stabilit potrivit Legii nr. 170/2016.
- să efectueze calculul, declararea și plata impozitului pe profit, trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I - III. Definitivarea și plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectuează până la termenul de depunere a declarației anuale privind impozitul pe profit.
10. Întrebare contribuabil: În următorul caz: cifră de afaceri sub 500.000 euro la 31 decembrie 2016, în data de 20 iulie 2017 am depus declarația 100 pentru 50% din impozitul specific și trimestrul doi pentru impozitul pe profit. Cum procedăm acum având în vedere prevederile Legii nr. 177/2017, se va face rectificativa la declarația 100 depusă sau se depune o nouă declarație cu diferența pentru luna iulie?
Răspuns ANAF: Contribuabilii care au depus deja formularul 100 cu privire la impozitul specific datorat pentru semestrul I 2017, respectiv impozitul pe profit pentru trimestrul II 2017, rectifică suma declarată prin depunerea declaraţiei rectificative - formular 710 -"Declaraţie rectificativă" , având completată cifra “zero” în coloana Suma datorată corectată, urmând a declara impozitul specific, respectiv impozitul pe profit pentru întreaga perioadă: 1 ianuarie - 31 iulie 2017 - până la data de 25 august 2017.
11. Întrebare contribuabil: Întrebare contribuabil: Firmă organizatoare de evenimente cu caracter ocazional, organizează două zile/lună activități de tip - Bar și servire la Bar - în locații diferite (suprafețe variabile). Cum se ponderează suprafețele diferite și faptul că activitatea are loc în doar două zile pe lună?
Răspuns ANAF: În limita informaţiilor furnizate de dumneavoastră, menţionăm că la calculul impozitului specific, în cazul activităţii cu codul CAEN: 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”, se ia în calcul suprafaţa de desfăşurarea activităţii care nu „se ponderează” în funcţie de zilele în care se organizează activităţi.
12. Întrebare contribuabil: Societatea noastră îndeplinește condițiile din noile reglementări (Legea nr. 177/2017). Impozitul specific se declară prin formularul 100 pentru întreaga perioadă, 1 ianuarie 2017 - 31 iulie 2017 (până pe 25 august 2017). Cum se declară corect impozitul pe profit? Trebuia declarat până pe data de 25 iulie 2017 (pentru trimestrul II) sau va fi declarat în declarația 100 până pe 25 august 2017, odată cu impozitul specific?
Răspuns ANAF: Potrivit noilor reglementări, impozitul pe profit, prin excepţie de la prevederile art. 41 şi 42 se calculează, se declară şi se plăteşte pentru perioada 1 ianuarie 2017 - 31 iulie 2017 până la data de 25 august 2017 prin depunerea declaraţiei 101. Deci, pentru trimestrul II nu trebuia declarat impozitul pe profit.
13. Întrebare contribuabil: Pentru municipii, de unde luăm încadrarea în zonă? De exemplu, pe site-ul Primăriei din Cluj încadrarea este pe șase zone: Zona 1, 2, 3, 4, 5, 6?
Răspuns ANAF: În conformitate cu art. 453 din Codul fiscal și cu normele de aplicare ale acestui articol Consiliile locale adoptă hotărâri privind stabilirea unui număr de cel mult patru zone și delimitarea acestora, în intravilanul unităților administrative-teritoriale, în funcție de poziția terenului față de centrul localității, de rețelele edilitare, precum și de alte elemente specifice fiecărei unități administrativ-teritoriale, pe baza documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, a registrelor agricole, a evidențelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau a oricăror alte evidențe agricole sau cadastrale. În cazul municipiului București, hotărârea se adoptă de Consiliul General al Municipiului București. Delimitarea zonelor se face astfel încât acestea să acopere integral suprafața intravilanului unității administrativ-teritoriale. În cazul în care în intravilan, în urma delimitării zonelor, sunt terenuri care nu au fost cuprinse în nicio zonă, acestea se consideră a fi în zona A.
Având în vedere cele precizate, pentru a obține informațiile privind încadrarea în zonă este necesar să vă adresați Consiliilor locale.
14. Întrebare contribuabil: Complex hotelier dintr-o stațiune turistică de la munte, are o terasă neacoperită care este funcțională doar trei luni pe an. Atât în autorizația de funcționare de la primărie, cât și în certificatul de clasificare emis de Ministerul Turismului, sunt specificate locurile și suprafata terasei, dar nu și faptul că funcționează sezonier. Cum se calculează impozitul specific pentru această terasă? (nu s-au solicitat modificări la autorizație și certificatul de clasificare). De asemenea, vă rog să specificați cum se calculează impozitul specific în următorul caz: complex hotelier, numărul locurilor de cazare - 50, număr locuri restaurant - 100, număr locuri terasă sezonieră - 80; locurile impuse (50) se scad atât din numărul locurilor din restaurant (100-50), cât și din cel al terasei (80-50)?
Răspuns ANAF: În situaţia în care intervine modificarea suprafeţelor aferente desfăşurării fiecărei activităţi, începând cu semestrul următor acestor modificări, contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific aferent perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
Prin sintagma perioada pentru care contribuabilul a existat, se înţelege perioada în care a fost supusă exploatării economice acea structură de primire turistică sau unitate de alimentaţie publică sau acea parte/suprafaţă a acesteia.
Astfel de modificări, cum ar fi închiderea activităţii unei terase pe timpul iernii, închiderea activităţii unui bar în extrasezon, scoaterea din circuitul turistic a unui număr de camere, introducerea de camere în circuitul turistic, considerăm că se pot realiza numai prin modificarea anexei la certificatul de clasificare sau a autorizaţiei de funcţionare.
În ceea ce priveşte modul de calcul al impozitului specific pentru exemplul dat de dvs., întrucât numărul de locuri pe fiecare tip de structură de alimentaţie publică este peste numărul de locuri de cazare, se determină impozitul specific anual astfel:
- conform anexei nr. 3 la lege pentru locurile de cazare şi locurile de alimentaţie publică impusă şi
- conform anexei nr. 1 la lege pentru locurile de alimentaţie publică care depăşesc locurile de cazare.
Exemple de calcul sunt specificate în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, inclusiv cazul dvs.
15. Întrebare contribuabil: Grădiniță particulară autorizată, SRL, servește mâncare copiilor, se încadrează la impozit specific? Dar dacă e ONG, tot grădiniță, are autorizată cantină proprie, se încadrează la impozit specific?
Răspuns ANAF: Grădiniţă care servește mâncare copiilor, este obligată la plata impozitului specific unor activităţi dacă desfăşoară o activitate secundară corespunzătoare Codurilor CAEN prevăzute la art.1 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi.
Menţionăm că aceste activităţi trebuie înscrise în actele de autorizare a funcţionării. Indiferent de forma de organizare, în ambele situaţii se datorează impozit specific, pentru activităţile care fac obiectul legii mai sus menţionate.