În noiembrie anul trecut, regulile pentru înregistrarea în evidențele oficiale ale Inspecției Muncii (Revisal) au fost schimbate semnificativ, pentru că, în locul registrului unic existent până atunci, au apărut două tipuri de registre diferite: unul pentru mediul privat și unul pentru bugetari. Mai exact, pentru salariații din mediul privat (adică cei angajați cu contract individual de muncă), angajatorii folosesc Registrul privat, iar pentru persoanele plătite din fonduri publice (adică cei care exercită o funcție în baza unui contract individual de muncă, a unui act administrativ de numire ori a unui alt fel de act emis în baza legii), instituțiile și autoritățile folosesc Registrul public.
Hotărârea nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților tratează separat cele două registre și prevede diferențe între cele două inclusiv pe planul informațiilor ce trebuie transmise, în privința unor termene ș.a. Recent însă, odată cu modificările aduse la Codul muncii, o altă diferență a apărut pentru utilizatorii celor două registre. Mai exact, e vorba de o diferență între termenul pe care-l au la dispoziție firmele din mediul privat să transmită modificările din contractele de muncă în Revisal și timpul pe care-l au la dispoziție autoritățile și instituțiile publice pentru a transmite informațiile în Registrul public.
Până la 7 august 2017, actele adiționale puteau fi făcute în cel mult 20 de zile lucrătoare de la data apariției schimbării. Și tot atâta timp aveau la dispoziție utilizatorii în Revisal pentru a transmite modificările în registru. De la 7 august 2017, Codul muncii prevede că actele adiționale trebuie făcute înainte ca ele să-și producă efectele. Iar modificarea acestui termen îi afectează doar pe o parte a utilizatorilor Revisalului, mai exact, pe cei care transmit datele în Registrul privat.
În HG nr. 500/2011, când e tratat Registrul privat, la prevederea unde se vorbește de transmiterea modificărilor în Revisal se face o trimitere la termenul prevăzut de Codul muncii pentru încheierea actelor adiționale. Or, cum de la 7 august 2017, termenul de 20 de zile a dispărut, asta înseamnă că utilizatorii Registrului privat trebuie să transmită datele în Revisal înainte ca modificările să-și producă efectele (practic, imediat după ce se încheie actul adițional).
Utilizatorii Registrului public nu sunt însă afectați de această modificare a termenului din Codul muncii. De ce? Pentru că, așa cum e scrisă prevederea corespunzătoare lor, nu se face trimitere la vreun termen din Codul muncii, ci se prevede expres un termen de 20 de zile. Această diferență dintre textele de lege aferente Registrului privat și celui public poate fi observată mai jos:
Registrul privat | Registrul public |
"Orice modificare a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a), d) -l) (datele ce trebuie transmise - n.red.) se transmite în registru în termenul prevăzut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare (prevederea referitoare la încheierea actelor adiționale din Codul muncii - n.red.)", conform HG nr. 500/2011. | "Orice modificare a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. a) -p) (datele ce trebuie transmise - n.red.) se transmite în registrul public într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariției modificării", conform HG nr. 500/2011. |
Practic, asta face ca firmele din privat să fie dezavantajate în privința termenului, spre deosebire de cei care transmit date în Revisal pentru bugetari, aceștia din urmă având la dispoziție un termen generos pentru transmiterea modificărilor.
Până la schimbarea termenului din Codul muncii, această diferență nu exista, pentru că în Cod se prevedea tot un termen de 20 de zile pentru încheierea actelor adiționale. Acum însă, având în vedere faptul că cele două texte de lege citate mai sus sunt redactate foarte diferit unul de altul, deși tratează aceeași problemă, cel care depinde de reglementarea din alt act normativ este automat modificat în consecință (adică cel care tratează Revisalul privat).
Comentarii articol (4)