Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMotivul pentru care am ales să vă povestesc experiența mea cu operatorul de telefonie mobilă X (a se înlocui X cu operatorul dumneavoastră de telefonie) este următorul: e a treia oară în ultimele luni de zile când aflu ori mă confrunt direct cu încercările operatorului X de a-și bate joc de clientul său - unul fidel, cu o vechime de peste zece ani de zile. Și această ultimă experiență, cât și întâmplările precedente au legătură cu același subiect: serviciul de roaming - acela care ne permite să vorbim în străinătate, pentru care înainte plăteam niște tarife suplimentare, iar, de la 15 iunie, nu mai plătim nimic.
Articolul continuă mai jos
În caz că nu sunteți familiarizați cu subiectul modificărilor la roaming, vi-l rezum în câteva propoziții: de la 15 iunie, operatorii de telefonie NU mai au voie să perceapă tarife suplimentare pentru ceea ce folosim în roaming, când plecăm din țară într-una dintre țările Uniunii Europene (plus Islanda, Norvegia și Lichtenstein); problema este însă că acest sistem nu-i obligă pe operatori să includă serviciul roaming în abonamentele pe care noi le cumpărăm (despre chestiunile acestea și alte câteva vă avertizam și noi la momentul respectiv, în acest material). Acum, e foarte posibil să vă treziți că opțiunea de activare a roamingului nu mai există și, în locul ei, veți întâmpina un mesaj de tipul "abonamentul dumneavoastră nu are inclus serviciul de roaming".
Cei de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) au atenționat în mai multe rânduri asupra modului cum funcționează noul sistem de roaming, cel mai recent, printr-un comunicat de presă ce atrage atenția asupra diferenței între a avea minute internaționale în abonament și a avea serviciul roaming. Minutele internaționale pot fi folosite pentru a suna din țară în străinătate, iar roamingul e pentru a vorbi/trimite mesaje/folosi internetul în străinătate. Și nu mi-e greu deloc să înțeleg de ce cei de la ANCOM au informat recent opinia publică asupra diferenței dintre cele două chestiuni - cel mai probabil, pentru că auziseră de practicile operatorilor!
Ultima mea experiență cu roamingul a decurs cam așa:
La rugămintea mamei, am încercat să activez serviciul de roaming pentru o viitoare plecare în vacanță. Știam că își schimbase abonamentul acum mai puțin de o lună, că am insistat să precizeze la momentul respectiv că are nevoie de roaming în abonament, să nu se lase păcălită de operator și să plece acasă cu un abonament cu lipsuri. Când am încercat să activez serviciul, am constatat cu surpriză că nu era inclus în abonamentul destul de generos pe care-l plătește. Mama mea fusese păcălită în magazin, tânăra care a servit-o subliniindu-i în contract cele 300 de minute internaționale pe care le are în fiecare lună și asigurându-o că nu are probleme cu roamingul și că poate vorbi liniștită în străinătate.
Am sunat la serviciul de relații cu clienții pentru a lămuri problema. Junele prim de la telefon a dorit și el, la rândul său, să mă asigure că serviciul roaming chiar funcționează și a insistat în mai multe rânduri să mi-l activeze el. De fapt, voia doar să mă îmbrobodească, astfel încât să închid telefonul și să-mi văd de zi. Am insistat, pentru că pe 14 euro lunar nu poți să te mulțumești cu sferturi de răspuns. El a insistat să-mi spună că toate abonamentele peste o anumită valoare au roamingul inclus, așa că e imposibil ca abonamentul mamei să nu-l aibă, e doar o neînțelegere la mijloc.
Numai după un rând de amenințări apropo de înregistrarea convorbirii a cedat (ceea ce vă sfătuiesc să faceți și voi, la rândul vostru, ori de câte ori aveți presimțirea că veți fi trași pe sfoară la telefon - sunt N aplicații care ajută la asta și nu e nimic ilegal, însă face bine la corijarea relei credințe a interlocutorului!). "Da, dacă mă uit mai bine, într-adevăr abonamentul dumneavoastră este unul exclusiv național și nu are roaming inclus...", mi-a spus junele, după 15 minute în care avusese planul tarifar în față.
A crezut că mă trage pe sfoară, la fel cum a făcut-o și colega sa, în magazin. I-am spus că știu foarte bine diferența dintre minute internaționale și roaming, chiar dacă ei își imaginează că jumătate dintre clienții lor nu o știu.
Într-un final, am schimbat abonamentul într-unul cu un euro mai scump, pentru că așa-i în tenis.
Morala, stimați cititori: INSIST să fiți foarte prudenți, chiar paranoici când faceți schimbări de abonament și chiar să verificați, după ce terminați de citit, dacă mai aveți posibilitatea să activați opțiunea sau nu v-a fost modificat abonamentul între timp, fără știrea voastră. E deranjant, zic eu, că nu suntem informați pe banii pe care noi îi plătim. Și e mai deranjant că toate lucrurile astea nu sunt decât ieftine înșelătorii.
Ca să înțelegeți de ce am rămas cu o frustrare după toată povestea asta, trebuie să rezum în câteva cuvinte și celelalte două experiențe pe care le-am avut eu și altcineva din cercul meu de cunoscuți. Când am fost să mă interesez de o schimbare de abonament, undeva prin luna mai, puțin peste minora din magazin mi-a spus că dacă o să cumpăr abonamentul X, pot vorbi nelimitat în roaming. Și știind ce urmează să se întâmple de la 15 iunie, i-am oprit discursul plictisitor. I-am explicat că nu operatorul X de telefonie ne face nouă un serviciu că ne dă roamingul gratis, ci e obligat să nu ne mai ceară tarife în plus de la 15 iunie. Dar domnița a insistat să mă facă să înțeleg că e un favor al lor faptul că nu ne mai taxează pentru roaming și că nu intră la mijloc vreo Uniune sau Conflagrație Europeană (mituri, nene Iancule!). Am plecat, pentru că era evident faptul că nu aveam de ce să-mi pierd timpul (dac-ar fi trăit în Marea Britanie, am impresia c-ar fi votat pentru Brexit). În fine, la începutul acestui an, am auzit prima persoană păcălită cu un abonament exclusiv național, fără roaming. Aceeași poveste, NIMENI nu-i precizase că nu va putea folosi telefonul pentru apeluri și mesaje când iese din țară.
Încă o dată vă sugerez să fiți prudenți cu semnăturile pe contractele de servicii de telefonie. Puneți toate întrebările și citiți contractul înainte, ca să nu vă treziți apoi cu surprize!
Notă: Am cerut un punct de vedere oficial acestui operator de telefonie cu privire la manevrele astea ieftine referitoare la roaming. Imediat ce primesc un răspuns, voi reveni cu el - dacă voi primi vreunul...
Citește mai mult despre roaming, roaming gratuit, telefonie mobila, abonament
Comentarii articol (20)