Suspendarea contractului individual de muncă (CIM) poate interveni de drept, prin acordul părților sau prin actul unilateral al uneia dintre părți, după cum scrie în Codul muncii. Primul și cel mai important efect al suspendării CIM este faptul că salariatul nu mai muncește pentru angajatorul său și nici nu mai primește salariul (sau alte drepturi de natură salarială) pe perioada de timp cât contractul e suspendat.
Înainte de toate, trebuie să vedem care sunt cazurile în care se suspendă CIM:
- suspendarea de drept intervine în următoarele cazuri: pe timpul concediului de maternitate, pe timpul concediului pentru incapacitate temporară de muncă, pe perioada carantinei, a forței majore, atunci când salariatul exercită o funcție executivă, legislativă sau judecătorească (dacă legea nu prevede altfel), pe perioada cât salariatul are o funcție de conducere salarizată într-un sindicat, atunci când angajatul e arestat preventiv, de la data când au expirat avizele, autorizațiile și atestările pentru exercitarea profesiei sau în alte cazuri prevăzute de lege;
- salariatul poate cere suspendarea CIM în următoarele situații: când vrea să intre în concediul pentru creșterea copilului/îngrijirea copilului bolnav, când vrea să-și ia concediu paternal, concediu de acomodare sau pentru formare profesională, când exercită o funcție electivă în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central/local ori când participă la grevă;
- în situația absențelor nemotivate ale salariatului;
- angajatorul poate cere suspendarea CIM în aceste cazuri: când salariatul e trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția definitivă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, atunci când salariatul e sub control judiciar sau e în arest la domiciliu și nu are cum să-și execute contractul de muncă, pe perioada cât salariatul e detașat și pe perioada cât avizele/autorizațiile/atestările sale profesionale sunt suspendate;
- părțile pot decide de comun acord să suspende CIM în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Notă: În ultimii ani, Curtea Constituțională a dat două decizii importante prin care două cazuri de suspendare a CIM au fost eliminate din legislație: cel în care salariatul e cercetat disciplinar și cel în care angajatorul face o plângere penală împotriva salariatului - pentru aceste două situații nu se mai poate dispune suspendarea CIM.
Ce trebuie să știe salariații în astfel de cazuri
Pentru salariat, așa cum spuneam și mai devreme, suspendarea CIM înseamnă că el nu mai vine la muncă, dar nici nu mai primește drepturile salariale. În funcție de motivul care a dus la suspendare, Codul muncii prevede unele drepturi sau restricții specifice pentru salariat, ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă o lege prevede acest lucru, CIM, contractul colectiv au regulamentul intern, salariații ar putea beneficia de alte drepturi sau ar putea avea alte obligații pe perioada suspendării.
De pildă, dacă i-a fost suspendat contractul pentru că a fost trimis în judecată (caz enumerat mai sus) și a fost găsit nevinovat, el nu doar că se poate întoarce de îndată la muncă, dar trebuie să i se plătească o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care nu a beneficiat în tot timpul suspendării CIM.
"În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat", scrie în Cod.
Apoi, dacă, să zicem, pe perioada cât e suspendat CIM, intervine o cauză de încetare de drept a contractului (care sunt situațiile de acest fel puteți afla de aici), atunci contractul va înceta automat, întrucât Codul muncii cataloghează ca prioritară încetarea de drept față de suspendarea CIM. "În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept", mai scrie în Cod.
Sancțiuni dure pentru angajatorii ce nu respectă obligațiile legale
Angajatorul nu doar că nu trebuie să-l primească la muncă pe salariatul suspendat, dar nici nu are voie să-i pretindă acestuia să muncească în timpul suspendării CIM. De la 7 august 2017, munca pe perioada suspendării CIM e considerată muncă nedeclarată (exact ca cea fără contract de muncă) și sancționată foarte dur în Codul muncii (despre celelalte cazuri de muncă nedeclarată puteți citi aici).
Concret, pentru fiecare angajat care lucrează în timpul suspendării contractului, angajatorul poate primi de la inspectorii de muncă câte o amendă de 20.000 de lei. În plus, inspectorii vor putea chiar să dispună suspendarea activității la locul de muncă supus controlului.
Așa cum spuneam mai sus, angajatorul poate decide suspendarea CIM pe perioada cât se întrerupe sau se reduce temporar activitatea la locul de muncă, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare. În cazul reducerii activității, dacă e vorba de perioade ce depășesc 30 de zile, angajatorii pot inclusiv să reducă programul de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână. Oricum ar fi, salariații trebuie să se găsească la dispoziția angajatorului, dacă el decide să reia activitatea.
"Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat", conform Codului muncii (excepție face doar situația când se lucrează patru în loc de cinci zile).
În fine, trebuie precizat că, pe perioada suspendării CIM, angajatorul nu e obligat să plătească contribuții sociale pentru salariatul suspendat, mai puțin dacă e vorba de situația pe care am expus-o în paragrafele anterioare.
Comentarii articol (7)