IFN-urile pot să emită, de asemenea, scrisori de garanție, nu doar băncile, prevede Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, ce a adus duminică o serie întreagă de modificări la Codul de procedură fiscală.
Concret, la articolul 211 al Codului de procedură fiscală au apărut și scrisorile de garanție emise de IFN-uri pe lista garanțiilor ce se pot constitui, de exemplu, pentru suspendarea executării silite sau ridicarea măsurilor asigurătorii. Totuși, nu orice IFN poate emite asemenea documente, ci doar cele înscrise în registrele Băncii Naționale a României pentru emiterea de garanții.
Până zilele trecute, doar instituțiile de credit puteau emite scrisori de garanție. În plus, mai există și posibilitatea obținerii unei polițe de de asigurare de garanție de la o societate de asigurare.
„În cazul în care scrisoarea de garanție/polița de asigurare de garanție este emisă de o instituție financiară din afara Uniunii Europene aceasta trebuie confirmată conform normelor bancare de o instituție de credit sau, după caz, de o instituție financiară nebancară ori societate de asigurare din România”, mai prevede OG nr. 30/2017.
În afară de scrisoarea de garanție și polița de asigurare de garanție, garanțiile se mai pot constitui, conform Codului, prin:
- consemnarea de mijloace bănești la o unitate a Trezoreriei Statului;
- ipotecă asupra unor bunuri imobile sau mobile din țară;
- gaj asupra bunurilor mobile.
Constituirea garanțiilor se poate face pentru a suspenda executarea silită, a ridica măsurile asigurătorii, asumarea obligației de plată de către o altă persoană sau în alte cazuri prevăzute expres de legislație.
„În cazul în care popririle înființate de organul de executare silită generează imposibilitatea debitorului de a-și continua activitatea economică, cu consecințe sociale deosebite, organul fiscal poate dispune, la cererea debitorului și ținând seama de motivele invocate de acesta, fie suspendarea totală, fie suspendarea parțială a executării silite prin poprire. Suspendarea se poate dispune, o singură dată, pe parcursul a 2 ani calendaristici pentru o perioadă de cel mult 6 luni consecutive de la data comunicării către bancă sau alt terț poprit a actului de suspendare a popririi”, stabilește Codul de procedură fiscală.
Practic, odată cu cererea de suspendare trebuie indicate bunurile oferite pentru sechestrare sau alte garanții la nivelul datoriei fiscale pentru care s-a început executarea silită.
IFN-urile sunt obligate, cu anumite excepții, să se constituie ca societăți acțiuni, conform Legii nr. 93/2009.
Comentarii articol (2)