Noutățile la care facem referire sunt incluse în Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, document ce a adus duminică, odată cu intrarea sa în vigoare, modificări majore la Codul de procedură fiscală. Inclusiv în ceea ce privește executarea silită a datoriilor fiscale.
În acest sens, în continuare prezentăm zece dintre aceste aspecte, printre care se numără:
- aplicarea diferențiată a măsurilor de executare silită;
- introducerea unei noi situații de suspendare a executării silite;
- extinderea interdicției de a popri finanțările nerambursabile;
- renunțarea la sechestarea anumitor bunuri;
- extinderea posibilității de a plăti în rate bunurile vândute la licitație.
1. Măsurile de executare silită vor fi aplicate diferențiat
Documentul intrat duminică în vigoare include stabilirea unor reguli speciale referitoare la începerea sau continuarea executării silite. Astfel, măsurile de executare silită vor urma să fie aplicate în mod diferențiat, prin raportare la cuantumul și vechimea datoriilor fiscale, aspecte neluate în considerare până acum. Totuși, mai multe detalii nu există, deoarece procedura de aplicare va trebui stabilită printr-un viitor ordin al președintelui Fiscului. În nota de fundamentare ce a însoțit OG nr. 30/2017 în forma sa de proiect scria că schimbarea va permite luarea măsurilor de executare în procese masive pentru datoriile mici și a măsurilor individuale și complexe pentru datoriile mari.
2. Executarea silită a imobilelor, notată în cartea funciară
În ceea ce privește urmărirea caselor și terenurilor, în baza somației trimise de autorități, aceasta se notează de-acum în cartea funciară, indiferent că e vorba de proprietate exclusivă a datornicului, de devălmășie sau de coproprietate. Prevederea nu exista înainte în Cod.
3. Suspendarea executării silite, posibilă când se anunță depunerea unei scrisori de garanție
Noua ordonanță prevede și introducerea unei noi situații în care se suspendă executarea silită (sau pur și simplu aceasta nu este începută), aceasta fiind temporară. Mai precis, suspendarea intervine dacă datornicul anunță Fiscul că urmează să depună fie o scrisoare de garanție, fie o poliță de asigurare de garanție. „Executarea silită continuă sau începe dacă debitorul nu depune scrisoarea de garanție/polița de asigurare de garanție în termen de 45 de zile de la data comunicării deciziei prin care sunt stabilite creanțele fiscale”, este explicat în actul normativ. Bine de știut: dacă nu se depun scrisoarea sau poliția în timp util, contribuabilii vor putea fi amendați pentru asta începând din 13 septembrie 2017.
4. Executarea silită prin poprire nu mai este posibilă pentru finanțările naționale
Atunci când vine vorba de creditele nerambursabile sau finanțările primite de la instituții sau organizații naționale, acestea nu mai sunt supuse executării silite prin poprire. Asta în condițiile în care până acum excepția se aplica doar dacă vorbeam de sumele de acest gen primite de la instituții sau organizații internaționale.
5. Anumite bunuri nu se mai sechestrează
Bunurile mobile și imobile nu mai sunt sechestrate dacă „valoarea acestora este mai mică de 1% în cazul în care valoarea obligațiilor de plată este peste 500.000 lei”, scrie în OG nr. 30/2017. În acest fel, autoritățile spun că se va eficientiza sechestrarea și se vor reduce cheltuielile de executare silită, deoarece resursele statului vor fi direcționate către acțiunile complexe desfășurate pentru recuperarea datoriilor prin sechestrare.
6. Bunurile sechestrate vor putea fi vândute și online
Până recent, Codul de procedură fiscală dispunea că, printre altele, bunurile sechestrate pot fi valorificate prin vânzarea la licitație. Aici a apărut o completare potrivit căreia licitațiile vor putea fi făcute chiar și prin mijloace electronice. Procedura efectivă va urma să fie stabilită ulterior prin ordin.
7. Limită minimă a prețului pentru bunurile vândute abia la a patra licitație
Atunci când bunurile nu sunt vândute după trei licitații, la a patra licitație acestea sunt vândute la cel mai mare preț oferit, prevede documentul publicat în Monitor, dar în niciun caz la un preț mai mic decât taxa de participare la licitație. O asemenea limită minimă nu exista înainte în Cod.
8. Plata în rate, posibilă și pentru bunurile mobile
Bunurile vândute la licitație pot fi cumpărate în rate indiferent dacă sunt mobile sau imobile, din moment ce până acum doar în al doilea caz era posibil acest lucru. Totodată, ratele pot fi achitate în 24 de luni pentru bunurile imobile (față de 12 luni în trecut) și în 12 luni pentru bunurile mobile. În continuare, avansul minim este de 50% din prețul de adjudecare.
9. Au apărut reguli speciale pentru executarea silită a datoriilor stabilite de instanțe în dosarele penale
O altă noutate adusă de ordonanța Executivului este introducerea unor reguli speciale de executare silită pentru datoriile stabilite prin hotătâri judecătorești în dosarele penale. Aici, sunt enumerate sumele prin care se repară prejudiciile materiale, amenzile, cheltuielile judiciare și sumele confiscate.