Evaluările naționale și examenul de bacalaureat de anul viitor se vor desfășura după reguli ușor schimbate față de cele actuale, potrivit unor declarații recente ale ministrului educației naționale, Liviu Pop. În curând, metodologiile de desfășurare a acestor examene vor fi publicate de minister, la fel și calendarele de desfășurare a probelor.
În acest sens, ministrul anunță că, la examenul de bacalaureat, probele pentru competențele digitale și lingvistice (probele orale) nu vor mai avea loc la finalul semestrului II de școală, înainte de probele scrise, așa cum se întâmplă acum, ci se vor ține la începutul semestrului II, adică în primele luni ale anului.
Apoi, cealaltă schimbare anunțată de ministru este legată de modul cum se vor corecta lucrările la examenele naționale. Practic, începând cu evaluările naționale de la începutul lui 2018, toate lucrările elevilor de la aceste examene vor fi scanate și vor fi corectate online de către dascăli, inclusiv de pe laptopul personal, acasă. Evident, niciunul dintre dascăli nu va ști cui aparține lucrarea pe care o corectează.
"Venim cu un element suplimentar de siguranță. Nu vom mai plimba lucrările dintr-un județ în altul și profesorii. În centrele de evaluare se vor scana toate aceste lucrări, se vor securiza, cu ajutorul STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale - n.red.), se vor corecta de către profesori sau în centrul de corectare sau pe un laptop sau calculator, acasă sau oriunde doresc. Evident, totul cu o securizare clară, nu va ști niciun profesor lucrarea cărui elev o corectează. La final, se vor intersecta în bazele de date, în așa fel încât fiecare elev să-și vadă nota", susține ministrul, care consideră acest sistem va reduce presiunea la care sunt supuse cadrele didactic și nu se vor mai întâmpla situații de fraudă.
Comentarii articol (0)