Sistemul de plată defalcată a TVA, sau split TVA, mai pe scurt, va fi aplicat atât de persoanele impozabile, cât și de instituțiile publice. Practic, persoane impozabile din punct de vedere al TVA sunt firmele, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de taxă, societățile naționale sau regiile autonome. Un aspect foarte important de precizat este că și persoanele fizice care desfășoară activități independente sau profesii libere (cazul persoanelor fizice autorizate) sunt vizate de aplicarea noului mecanism, atât timp cât sunt înregistrate în scopuri de TVA (depășesc plafonul de scutire).
Referitor la societățile neînregistrate în scopuri de TVA, acestea vor aplica split TVA în momentul în care achită facturi către furnizorii înregistrați în scopuri de taxă.
Split TVA, opțional până la final de an, obligatoriu din 2018
Potrivit OG nr. 23/2017, plata defalcată a TVA se va aplica opțional în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, pentru facturile emise și avansurile încasate după această dată.
De altfel, persoanele care optează pentru aplicarea plății defalcate a TVA în perioada premergătoare aplicării obligatorii vor notifica organul fiscal pentru exercitarea acestei variante, urmând să beneficieze de câteva facilități, astfel:
- o reducere cu cinci procente a impozitului pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017;
- anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
Contribuabilii care vor opta pentru aplicarea noului mecanism de la 1 octombrie 2017 vor fi trecuți într-un registru al persoanelor ce aplică plata defalcată a TVA, ținut de Fisc.
Deschiderea contului de TVA și operațiunile pentru care se va aplica split TVA
Potrivit actului normativ, firmele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să deschidă conturile pentru încasarea și plata taxei la unități ale trezoreriei statului sau la instituții de credit (bănci), pentru tranzacții cu alte firme private.
Pentru a încasa sume de la instituțiile statului însă, firmele vor trebui să își deschidă contul de TVA la unitățile Trezoreriei.
În ceea ce privește tranzacțiile care vor implica split TVA, vorbim, în esență, despre toate operațiunile taxabile din punctul de vedere al TVA la care locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii se consideră în România.
Conform OG nr. 23/2017, plata defalcată a TVA nu se va aplica pentru următoarele operațiuni:
- tranzacțiilor la care beneficiarul este obligat la plata TVA prin metodă de simplificare (taxare inversă);
- tranzacțiilor care beneficiază de un regim special de TVA, potrivit Codului fiscal: regimul bunurilor second-hand, regimul agențiilor de turism sau regimul special pentru agricultori, printre altele.
În conturile de TVA se vor încasa sumele provenind din:
- TVA aferentă vânzărilor de bunuri/prestărilor de servicii;
- depunerile de TVA pentru vânzările încasate cu numerar sau prin cardul bancar;
- transferurile din alte conturi de TVA;
- transferuri din contul curent deschis fie la aceeași instituție bancară, fie la trezorerie;
- sume încasate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale;
- sume reprezentând transferul de TVA între membrii grupului fiscal unic;
- sume încasate ca urmare a corectării facturilor sau ca urmare a ajustării bazei de impozitare a TVA.
În ceea ce privește debitarea conturilor de TVA, adică plățile ce pot fi făcute din contul de TVA, vorbim, în esență, despre următoarele:
- TVA achitată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor;
- TVA achitată la bugetul de stat;
- sume transferate într-un alt cont de TVA deschis de titularul contului;
- sume rezultate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont de TVA;
- sume rezultate ca urmare a unor corecții în urma unor erori materiale în procesul de plată, pentru care restituirea se efectuează într-un alt cont decât un cont de TVA;
- corecții aferente ajustării bazei de TVA ca urmare a corectării facturilor, pentru care plata se efectuează într-un alt cont de TVA;
- restituiri în contul curent al titularului, în limita alimentării inițiale;
- sumele reprezentând TVA decontate în cadrul grupului unic.
Potrivit actului normativ, firmele cu cod de TVA vor fi obligate să comunice contul de TVA furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor.
Principalele sancțiuni
OG nr. 23/2017 enumeră o serie de fapte ce vor fi contravenții și vor fi sancționate ca atare. Mai precis, este vorba despre:
- plata TVA către furnizori aferentă achizițiilor de bunuri și servicii în alt cont decât contul de TVA al furnizorului, dacă nu se efectuează corecția plății în termen de șapte zile. În acest caz, se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile;
- plata TVA într-un alt cont al furnizorului decât cel de TVA, dacă eroarea nu este corectată în cele 30 de zile. În acest caz se va aplica o amendă de 50% din suma reprezentând TVA;
- utilizarea sumelor existente în contul de TVA în alt mod decât cel prevăzut în actul normativ se va sancționa cu amendă contravențională în procent de 50% din suma folosită incorect;
- necomunicarea contului de TVA furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor va atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.