Mecanismul plății defalcate a TVA a fost opțional între 1 octombrie și 31 decembrie 2017, iar de la 1 ianuarie 2018 a devenit obligatoriu pentru firmele publice și private aflate în insolvență sau care au datorii la plata TVA, celelalte companii având libertatea de a opta sau nu pentru aplicarea sistemului split TVA.
Astfel, fiecare firmă plătitoare de TVA și care aplică sistemul are în mod obligatoriu un cont separat de TVA, diferit de contul curent, din care se pot face, în esență, două tipuri de operațiuni:
- plata TVA către furnizorii firmei;
- plata TVA către bugestul de stat, adică sumele datorate statului ca diferență între TVA colectată și TVA deductibilă din decontul de TVA.
Practic, dintr-un cont de TVA se pot face doar plăți către alte conturi de TVA sau către bugetul de stat, fără a exista posibilitatea efectuării de retrageri de numerar (cash) din acel cont.
Astfel, firmele ce aplică sistemul split TVA au la dispoziție 30 de zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, timp să depună TVA aferentă sumelor încasate în contul propriu de TVA, cont deschis la Trezorerie și/sau la bancă. Concret, vorbim despre:
- TVA aferentă încasărilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit;
- TVA care nu a fost plătită în contul dedicat TVA de către beneficiarii care nu aplică sistemul;
- TVA aferentă instrumentelor de plată emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplică plata defalcată a TVA și încasate după această dată.
Așadar, fiecare persoana impozabilă înregistrată în Registrul persoanelor care aplică split TVA are un cont de TVA deschis la bancă și/sau trezorerie, în funcțiile de tranzacțiile pe care le face.
Astfel, trezoreria a deschis gratuit și automat câte un cont de TVA pentru toți operatorii economici plătitori de TVA, fără a fi necesară o solicitare scrisă din partea acestora. De altfel, operațiunile deschise în aceste conturi sunt gratuite, fără perceperea unor comisioane, iar contribuabilii au acces la extrase de cont fără costuri, în format electronic, privind operațiunile lor din contul de TVA.
Important de precizat este că un cont deschis la trezorerie poate fi folosit doar pentru plățile în lei, iar fiecare firmă va putea identifica atât propriul cont de TVA, cât și pe cel al furnizorilor, pe site-ul MFP.
Deschiderea contului de TVA la una dintre unitățile Trezoreriei statului va fi necesară, spre exemplu, firmelor ce au de încasat sume de la autoritățile publice.
Pentru tranzacțiile cu alte entități private, este posibilă deschiderea conturilor de TVA la unitățile bancare. Potrivit MFP, băncile comerciale pot deschide conturi de TVA pentru toți clienții lor plătitori de TVA, iar aceștia pot valida contul de TVA în termen de maximum 90 de zile.
Totodată, orice operațiune bancară în contul de TVA deschis la bancă echivalează cu validarea acestuia, banca fiind obligată să informeze clientul despre costul de administrare și comisioanele practicate pentru conturile de TVA.
Pentru conturile nevalidate, dispozițiile în vigoare interzic băncii să perceapă taxe/comisioane. Spre deosebire de trezorerie, la bănci pot fi deschise și conturi în valută, astfel că așa se poate ajunge ca o firmă să aibă mai multe conturi de TVA deschise, fără a exista vreo limitare în acest sens. De exemplu, un cont de TVA pentru plățile în lei, deschis la trezorerie, și un cont de TVA pentru plățile în valută, deschis la o bancă.
Notă: Mai multe informații esențiale despre aplicarea split TVA în 2018 am inclus în această sinteză.
Comentarii articol (0)