Companiile plătitoare de TVA trebuie să achite această taxă către bugetul de stat lunar sau trimestrial, conform legislației fiscale în vigoare, până la data de 25 a lunii următoare, respectiv a lunii următoare trimestrului. În același timp, contribuabilii trebuie să depună la Fisc formularul 300 - decontul de TVA.
În condițiile apariției sistemului split TVA, ce va deveni obligatoriu din ianuarie 2018, în spațiul public au apărut voci care au atras atenția că termenul pentru plata TVA la stat nu-și mai are rostul. Și, pentru că regulile din Codul fiscal n-au fost schimbate, sistemul split TVA va produce mari probleme firmelor.
Pentru a lămuri acest aspect, avocatnet.ro a luat legătura cu câțiva specialiști în taxe și impozite, care au subliniat că sistemul split TVA nu încurcă cu nimic termenul obișnuit pentru plata TVA la stat.
„Termenul de 25 pentru plata TVA rămâne în vigoare. Mecanismul plății defalcate a TVA nu înseamnă că, odată colectată, TVA va fi virată automat statului. Conturile de TVA deschise la Trezorerie sau la instituțiile de credit vor fi cele din care contribuabilii vor achita TVA la bugetul de stat, în termenul prevăzut de lege”, ne-a declarat Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax.
De asemenea, potrivit unui document transmis redacției noastre de către firma de consultanță fiscală Viboal FindEx, „sistemul split payment TVA se referă strict la modalitatea de plată/încasare a TVA între operatori. Nu afectează în niciun fel regulile de deducere/colectare/declarare a TVA”.
Pe deasupra, reprezentanții Ministerului Finanțelor au făcut și ei recent o clarificare în acest sens, punctându-se că split TVA nu schimbă nicio regulă fiscală în materie de TVA. „Mecanismul plății defalcate a TVA nu schimbă nicio regulă fiscală în domeniul TVA. Nu se modifică regulile de exigibilitate a TVA, de înscriere a operațiunilor în decontul de TVA, nu se impun obligații suplimentare de raportare etc.”, scrie într-un document al ministerului.
Comentarii articol (1)