În cazul în care o persoană are nevoie de un credit sau un împrumut, în general pe termen scurt, aceasta-l poate obține în Italia, dar doar dacă aduce garanții suplimentare. Aceste împrumuturi sunt, de cele mai multe ori, destinate rezolvării unor situații urgente și vin la pachet cu o serie de costuri, care sunt notabil mai mari decât în cazul creditelor contractate de persoanele cu un venit stabil.
De aceste împrumuturi, care sunt, de regulă, de până la 5.000 de euro, pot beneficia persoanele fără un venit consistent sau regulat, cum ar fi: persoanele care se ocupă de gospodărie, șomerii, persoanele fără forme legale de muncă, studenții, tinerii antreprenori și salariații care au deja unul sau mai multe credite și au atins deja gradul maxim de îndatorare (50% din veniturile lunare).
Banca, în lipsa unui venit stabil al celui care dorește contractarea unui împrumut, trebuie să se asigure că va recupera suma împrumutată și are nevoie de garanții suplimentare. Acestea pot fi sub forma unui girant, a unei ipoteci imobiliare, a unui alt venit decât salariul etc.
Tipuri de garanții
În cazul împrumuturilor cu girant, lucrurile sunt simple: în cazul în care titularul contractului nu-l mai poate rambursa, această obligație cade în sarcina girantului. Faptul că persoana care dorește contractarea unui împrumut are un girant nu garantează totuși și aprobarea lui.
O variantă de finanțare pentru persoanele fără venituri stabile este și finanțarea cu garanție. Se poate ca, pe parcursul desfășurării contractului de împrumut, persoana împrumutată să piardă o parte sau chiar total veniturile. În acest caz, acea persoană poate garanta împrumutul cu diverse bunuri de valoare, care sunt evaluate de către instituția care i-a acordat împrumutul. Printre aceste bunuri se pot număra tablourile, bijuteriile etc.
Altă metodă de garantare a unui împrumut este ipotecarea unui imobil. Și în cazul acestui tip de garanție, împrumutul nu este întotdeauna aprobat de bancă, pentru că valoarea împrumutului este foarte mică, iar în cazul în care nu se mai plătesc ratele acestuia, băncii îi este foarte dificil să recupereze valoarea împrumutului.
Garantarea împrumutului cu surse alternative de venit poate fi o soluție pentru cei care nu au un salariu, dar au alte venituri. De exemplu, pentru o persoană care deține un apartament care este închiriat este relativ ușor să primească finanțare, atâta timp cât poate demonstra că va avea aceleași venituri pe toată perioada desfășurării contractului de împrumut.
Toate aceste împrumuturi implică costuri totale mai mari decât în cazul împrumuturilor/creditelor garantate cu venituri din salarii.
Pe lângă bancă, persoanele care doresc un împrumut, dar nu au venituri salariale, pot apela și la alte surse de finanțare, precum instituțiile financiare nebancare (IFN), dar nu sunt de ignorat nici împrumuturile particulare, adică de la prieteni, rude sau alte persoane.
Comentarii articol (7)