Mecanismul plății defalcate a TVA, cunoscut și drept split TVA, va putea fi aplicat chiar de duminică, de firmele înregistrate în scopuri de TVA ce își vor exprima intenția de a folosi sistemul înainte de 1 ianuarie 2018, când măsura va deveni obligatorie.
Totuși, cu mai puțin de o săptămână înainte de primul termen amintit, firmele nu cunosc toate detaliile necesare, în contextul în care cadrul legal pentru aplicarea split TVA trebuie completat, prin mai multe ordine ale MFP și ANAF.
Mai precis, Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, cea care a introdus noul sistem de gestiune a TVA, prevede că anumite proceduri suplimentare vor fi stabilite cu ajutorul altor documente.
La acest moment, știm că societățile ce vor vrea să folosească split TVA între 1 octombrie și 31 decembrie 2017 vor notifica Fiscul prin intermediul formularului 086, al cărui model a fost propus de ANAF printr-un ordin ce trebuie să apară de-acum în Monitorul Oficial.
Tot prin intermediul unui proiect de act normativ publicat recent în dezbatere publică și așteptat să apară în Monitor, ANAF a stabilit procedura și condițiile în care firmele vor transfera bani din contul de TVA, atunci când vor avea nevoie de aprobarea Fiscului - detalii, aici.
În același timp însă, nu a fost stabilită, până la acest moment, procedura prin care firmele ce aplică sistemul în perioada opțională vor beneficia de anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017.
În plus, mai trebuie stabilite proceduri suplimentare referitoare la următoarele aspecte:
- alte unități ale Trezoreriei statului la care firmele pot avea deschise conturi de TVA;
- mecanismul și procedura prin care vor putea fi efectuate, din contul de TVA, plăți în sistem electronic;
- metodologia privind închiderea sau transferul între unități ale Trezoreriei Statului a conturilor de TVA deschise la Trezoreria Statului;
- alte sume rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA;
- alte operațiuni de încasări și plăți pe care le vor putea efectua prin contul de TVA instituțiile publice.
Notă: Toate discuțiile pe tema split TVA pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)