1 ianuarie 2018 este momentul de la care sistemul split TVA va deveni obligatoriu pentru companiile înregistrate în scopuri de TVA, iar mecanismul presupune deschiderea și folosirea unui cont (cel puțin unul) dedicat încasării și plății taxei.
În primul rând, firmele plătitoare de TVA vor avea un cont special de TVA deschis la Trezoreria unde sunt arondați și care poate fi deja aflat de pe site-ul ANAF, în contextul în care există și posibilitatea aplicării opționale a sistemului split TVA între 1 octombrie și 31 decembrie 2017.
Cum contul deschis la Trezorerie va putea fi folosit doar pentru operațiunile în lei, vor putea fi deschise conturi de TVA și la bănci, pentru operațiuni cu valută sau tot pentru operațiuni cu lei.
Oricare variantă va fi aleasă, după deschiderea contului de TVA vor putea apărea câteva situații, prezentate și de Ministerul Finanțelor Publice într-un document.
Astfel, să luăm cazul unei firme care primește plăți din partea clienților săi, prin care se alimentează contul de TVA cu sumele reprezentând TVA aferentă serviciilor prestate sau produselor livrate de firma în cauză.
Aceste sume din contul de TVA vor putea fi utilizate de firmă pentru plata TVA către furnizorii săi proprii și către bugetul de stat.
Într-o altă variantă, firma trebuie să plătească TVA către furnizorii săi, dar încă nu a primit TVA din partea propriilor clienți sau TVA primită de la aceștia e mai mică decât TVA care trebuie plătită către furnizori.
În acest caz, firma va trebui să alimenteze contul său de TVA din contul curent. Apoi, din contul propriu de TVA va plăti valoarea TVA către contul de TVA al furnizorului.
Pentru a nu intra în dificultăți de cash-flow, firmele care sunt în a doua situație pot solicita Fiscului aprobarea decontării sumei cu care s-a alimentat contul de TVA. Aprobarea decontării se va face în termen de trei zile lucrătoare.
Totuși, asigurarea unui cash flow pozitiv, predictibil și solid va fi una dintre principalele preocupări ale firmelor ce vor aplica split TVA, problemele de lichiditate determinate de introducerea noului sistem fiind prezentate aici.
Comentarii articol (0)