Este vorba de Legea nr. 286/2021 și Legea nr. 287/2021, publicate în Monitorul Oficial nr. 1.168/2021, care se vor aplica începând de duminică.
Mai exact, deși în cuprinsul legilor menționate scrie că acestea se aplică de la 1 decembrie 2021, acest lucru contravine însă regulilor de tehnică legislativă, ele fiind publicate în Monitorul Oficial pe 9 decembrie 2021. Astfel, ca orice altă lege, și acestea vor intra în vigoare la trei zile de la data publicării lor.
„Legea întră în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică în 12 decembrie 2021. Până atunci, TVA-ul este de 19%”, a precizat Adrian Bența, consultant fiscal și expert contabil, pe un grup de contabilitate de pe Facebook.
Cele două legi amintite prevăd reducerea cotei de TVA pentru lemnul de foc, până la 5%, atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice.
Până la intrarea în vigoare a legilor menționate, lemnului de foc i se aplică o cotă de TVA de 19%. Practic, în Codul fiscal se vor mai adauga, în secțiunea dedicată aplicării cotei reduse de 5%, încă două situații în care se va aplica aceasta, și anume livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, dar și către către "persoane juridice sau alte entități, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială."
Cota de 5% se aplică momentan manualelor școlare, cărților, accesului la instituții de cultură și evenimente sportive și pentru livrarea locuințelor destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni, de pensionari, case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap sau pentru locuințele care nu depășesc suma de 450.000 de lei.
Legea privind persoanele juridice (nr. 287/2021) asigură o aplicare simplă a cotei reduse de TVA de 5%, pe tot lanțul, eliminând tentația de fraudă. De aceea, agenții economici, școlile, grădinițele sau primăriile sunt încadrați deopotrivă în categoria celor care vor beneficia de această cotă redusă.
Legea privind persoanele fizice (nr. 286/2021) vizează, în principal, populația rurală din România, care-și asigură încălzirea preponderent cu ajutorul sobelor, iar veniturile persoanelor din mediul rural sunt, de cele mai multe ori, reduse. Această măsură este propusă în contextul în care prețul final al lemnului de foc a înregistrat creșteri foarte mari.
Inițiatorii măsurii subliniază faptul că aceasta respectă legislația europeană privind TVA-ul, iar impactul bugetar al aplicării măsurii de reducere a TVA pentru lemnele de foc este nesemnificativ și în scădere, mai ales că tot mai multe persoane renunță la acest mod de încălzire a locuinței.
Comentarii articol (4)