avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA imobil antecontract
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA imobil antecontract

Buna! Dacă cumpăr un apartament in bloc nou, iar antecontractul și plata integrală se face acum, in 2023 când TVA-ul e 5%, dar finalizarea blocului e in 2024 (cand după noua lege TVA-ul va fi de 9%). Eu plătesc apartamentul integral in 2023, dar când voi semna din nou contractul oficial in 2024 când e gata blocul, trebuie sa plătesc diferența de TVA ? Sau rămâne doar TVA-ul din 2023 de 5% de la semnarea antecontractului?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 21:56, 24 Octombrie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va fi 9%. Cota aplicabila in 2024 cand va fi contractul autentic si se face livrarea efectiva ( dvs devenind proprietar ) va fi 5% intrucat in 2023 ati avut platile pt apartament ( avansuri ) .
Textul de lege din proiectul ce urmeaza a fi publicat in Monitorul oficial :

" Art. V - (1) Prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Tva cota redusa achizitie apartament Dragos Stefan Dragos Stefan Buna ziua, In contextul modificarilor pe TVA la achizitia de locuinte cu cota redusa care se vehiculeaza in spatiul public (de la 5% la 9%), daca am ... (vezi toată discuția)
Antecontract pentru un apartament digi33 digi33 Buna seara, Am semnat un antecontract pentru un apartament ce se incadreaza in momentul de fata pentru TVA de 5 %. Tinand cont de modificarile fiscare ... (vezi toată discuția)