avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Buna ziua Am incheiat o Promisiune bilaterala pentru ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Buna ziua Am incheiat o Promisiune bilaterala pentru un apartament ...

Buna ziua
Am incheiat o Promisiune bilaterala pentru un apartament intr un bloc nou in 2021 cu 5% tva.
Am încheiat un act adițional in 2022 in care se obligau să finalizeze până în iunie 2023. Lucru care nu s a întâmplat.. Finalizarea a avut loc în 2024. Acum..la semnarea contractului cat o sa fie cota TVA? Valoarea apartamentului este sunt 100000 euro.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 20:44, 9 Octombrie 2024
Buna ziua

Depinde ce ati facut in 2023. Daca ati refacut antecontractul (promisiunea de vanzare-cumparare) sau ati semnat un act aditional, atunci va incadrati la TVA 5%. Altfel, daca nu ati faccut nici un fel de act aditional sau modificare la antecontract in 2023, veti plati 9% TVA,

Legea 296/2023 prevede o exceptie de la cota de 9%:

Articolul V
(1) Prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2024 se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva imobil antecontract Mariaandra28 Mariaandra28 Buna! Dacă cumpăr un apartament in bloc nou, iar antecontractul și plata integrală se face acum, in 2023 când TVA-ul e 5%, dar finalizarea blocului e in ... (vezi toată discuția)
Tva cota redusa achizitie apartament Dragos Stefan Dragos Stefan Buna ziua, In contextul modificarilor pe TVA la achizitia de locuinte cu cota redusa care se vehiculeaza in spatiul public (de la 5% la 9%), daca am ... (vezi toată discuția)
Antecontract pentru un apartament digi33 digi33 Buna seara, Am semnat un antecontract pentru un apartament ce se incadreaza in momentul de fata pentru TVA de 5 %. Tinand cont de modificarile fiscare ... (vezi toată discuția)