O astfel de ipoteză a fost discutată marți, în cadrul celei de-a opta ediții a Conferinței anuale Tax & Legal a Deloitte România și Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând Deloitte Legal în România.
În cadrul evenimentului marcat de schimbările legislative recente, intitulat Taxnology, s-a discutat despre restrângerea obligativității de a aplica split TVA doar la anumite categorii de firme, respectiv companiilor de stat, celor aflate în insolvență ori faliment sau firmelor care au datorii la stat, așa cum a anunțat recent și premierul Mihai Tudose.
"Aproape sigur, sistemul split TVA nu va fi pentru toată lumea, iar până la sfârșitul anului se va decide dacă sistemul va fi aplicabil doar unor categorii de contribuabili", a spus Vlad Boeriu, partener impozitare directă în cadrul Deloitte România.
Totodată, specialistul a subliniat că vor trebui să apară anumite clarificări pentru firmele care au ales să aplice voluntar mecanismul plății defalcate a TVA, între 1 octombrie și 31 decembrie 2017, și care ar urma să nu mai intre în sfera contribuabililor obligați la folosirea sistemului, odată ce Ordonanței split TVA îi vor fi aduse modificările discutate în Parlament.
"Cei care au optat pentru split TVA pot ieși din sistem odată ce acesta nu va mai fi obligatoriu", s-a întrebat Vlad Boeriu, cel care a precizat că, la cum arată acum legislația, nu se prea poate renunța la split TVA.
Până la stabilirea unor criterii precise pentru ieșirea din sistemul split TVA, Ordonanța split TVA este în dezbaterile Parlamentului, acolo unde va fi votată, în ordine, de senatori și deputați.