Majorarea plafonului până la care o persoană se poate înscrie ca microîntreprindere, de la 500.000 de euro la un milion de euro, este prevăzută în OUG nr. 79/2017, publicată pe 10 noiembrie 2017 în Monitorul Oficial și cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018.
Documentul citat stabilește și abrogarea prevederilor din Codul fiscal conform cărora anumite persoane juridice nu pot aplica sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, din 2018 începând, regimul micro va putea fi aplicat și de către companiile care:
- desfășoară activități în domeniul bancar;
- desfășoară activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
- desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;
- desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale.
În continuare, nu vor putea intra sub sfera aplicării regimului micro următoarele persoane juridice:
- Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
- Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii;
- Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii;
- Fondul de garantare a asiguraţilor, constituit potrivit legii;
- entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.
În plus, de la anul va dispărea posibilitatea microîntreprinderilor care au subscris un capital social reprezentând cel puţin suma de 45.000 de lei de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit.
Nu în ultimul rând, va fi eliminată condiția din prezent privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de cel puțin 80% din veniturile totale. Astfel, firmele cu o pondere a veniturilor realizate din consultanță și management în venituri totale de cel puțin 20% nu vor mai trece la impozit pe profit, ca în prezent.
Comentarii articol (1)