Începând cu anul viitor, salariul minim brut pe economie va înregistra o creștere puternică de la 1.450 de lei, cât este în prezent, la 1.900 de lei. Totuși, această evoluție este determinată, în cea mai mare parte, de transferul contribuțiilor pentru CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului, astfel că salariul net nu înregistrează aceeași creștere puternică.
Sintetizând, schimbările anunțate pentru începutul anului viitor în ceea ce privește salarizarea angajaților vizează:
- creșterea salariului minim brut pe economie;
- transferul contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajaților;
- introducerea contribuției asiguratorii pentru muncă;
- reducerea impozitului pe venituri (inclusiv pentru veniturile salariale);
- reajustarea deducerilor personale de care salariații pot beneficia.
Termenul anunțat pentru implementarea acestor schimbări este 1 ianuarie 2018, astfel că angajatorii au în prezent mai puțin de o lună pentru efectuarea schimbărilor care se impun.
În cele ce urmează vom trece în revistă principale mituri legate de schimbările legislative din sfera salarizării și impactul asupra angajatorilor, începând cu anul viitor:
1. Angajatorii nu vor avea timp pentru implementarea acestor măsuri
Având în vedere că implementarea acestor schimbări trebuie să se producă la data de 1 ianuarie 2018, temerea este justificată.
Pentru a păstra același nivel al salariului net, angajatorii vor fi nevoiți să încheie, cu fiecare salariat în parte, un act adițional la contractul individual de muncă, prin intermediul căruia să se stabilească noul salariu brut, mai mare decât cel existent în prezent, prin încorporarea contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS în sarcina angajatului.
Astfel, toate aceste acte adiționale vor trebui încheiate până la finalul acestui an, cel târziu în 29 decembrie, ultima zi lucrătoare a anului, pentru a asigura salariații de plata aceluiași salariu net.
De aceea, este de așteptat ca o implementare a acestor modificări să necesite un efort financiar și logistic substanțial din partea companiilor.
2. Creșterea salariului brut va determina o creștere a costului total cu forța de muncă
Începând cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie va crește de la 1.450 de lei la 1.900 de lei. Acest lucru va genera o creștere a salariului minim net pe economie, de la 1.065 de lei la 1.163 de lei.
În acest caz, având în vedere faptul că și salariul net crește, se va înregistra o creștere a costurilor totale cu forța de muncă, însă doar în cazul salariaților plătiți cu minimul pe economie, de la 1.780 de lei la 1.943 de lei.
Modalitatea de calcul a salariului minim pe economie, atât în prezent, cât și după 1 ianuarie 2018, a fost prezentată în cadrul acestui articol.
Pe de altă parte, pentru a asigura același salariu net pe care angajații îl câștigă în prezent, angajatorii vor trebui să suporte chiar costuri totale cu forța de muncă în ușoară scădere.
Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2018, pentru a asigura același salariu net ca în prezent, angajatorii vor fi nevoiți să își ajusteze doar salariul brut, prin încorporarea contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS. Prin urmare, salariul brut crește, iar contribuțiile angajatorului se reduc simțitor.
Pentru exemplificare, într-un articol anterior am arătat faptul că transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajatului nu afectează costurile totale ale angajatorului.
3. Angajatorul va suporta costuri mai mari cu softurile contabile
Creșterea salariului minim brut pe economie și celelalte modificări indicate la începutul acestui articol vor face necesară adaptarea softurilor contabile folosite în prezent de către întreprinderi. Totuși, schimbările nu sunt majore, așa cum este cazul introducerii plății defalcate a TVA (cunoscut și sub numele de split TVA), astfel că ajustarea programelor informatice se va realiza de către firmele de IT, iar impactul asupra angajatorilor va fi minim.
Un exemplu gratuit de calculator pentru salarii poate fi descărcat de aici.
4. De la începutul anului viitor, vor scădea salariile nete
În cazul persoanelor care câștigă minimul pe economie, riscul acesta este complet eliminat, având în vedere că este propusă creșterea obligatorie a salariului brut de la 1 ianuarie, fiind asigurată chiar o ușoară creștere a salariului net câștigat.
În cazul persoanelor care câștigă mai mult decât atât, angajatorii vor trebui să efectueze ajustări ale salariului brut pentru a le putea oferi salariaților, începând cu anul viitor, același câștig net.
Totuși, deși salariul brut va crește, costul total cu forța de muncă nu va spori, astfel că angajatorii nu pot invoca acest lucru pentru un eventual refuz de a încheia acte adiționale la contractele individuale de muncă.
Un caz particular în care creșterea salariului brut la 1.900 de lei generează chiar o scădere a salariului net a fost prezentată în cadrul acestui articol.
5. Mai mulți salariați vor beneficia de deduceri personale
În prezent, salariații care câștigă mai puțin de 3.000 de lei brut pot beneficia, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere, de anumite deduceri la plata impozitului pe veniturile salariale.
Începând cu anul 2018, se propune creșterea plafonului de acordare a deducerilor persoanle de la 3.000 de lei la 3.600 de lei, lăsând astfel impresia că un număr mai mare de persoane vor beneficia de acest drept.
Totuși, ținând cont de faptul că, începând cu anul viitor, contribuțiile sociale pentru CAS și CASS vor reveni în exclusivitate angajatului, salariul net maxim până la care o persoană poate beneficia de dreptul de deducere personală este aproximativ același:
- 2.104 lei este salariul net maxim până la care se pot acorda deduceri personale în prezent;
- 2.107 lei este salariul net maxim care va garanta acordarea unor deduceri personale începând cu anul viitor.
Prin urmare, nu va crește numărul persoanelor care vor avea dreptul, începând cu anul viitor, să primească deduceri personale pentru una sau mai multe persoane în întreținere.