Potrivit Codului muncii, adică actul normativ care stabilește lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații cu program obișnuit de lucru (luni-vineri) beneficiază de zile libere legale atât azi, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și mâine, de Ziua Națională a României.
Cum cele două zile libere legale sunt urmate de weekend, înseamnă că salariații se vor bucura de o minivacanță de patru zile, ce începe azi și va ține până duminică, inclusiv.
Totuși, acestea nu vor fi și ultimele zile din 2017 în care salariații se vor bucura de timp liber, în condițiile în care prima și a doua zi de Crăciun, 25 și 26 decembrie, vor pica lunea și marțea.
Angajatorul este cel care trebuie să acorde zilele libere, iar actul normativ amintit prevede posibilitatea stabilirii, prin intermediul contractului colectiv de muncă, a altor zile libere, în afară de cele prevăzute de lege. Important de știut este că atât liberele legale, cât și eventualele libere stabilite prin contractul colectiv nu pot fi incluse în durata concediului anual de odihnă.
Compensațiile acordate celor ce muncesc în zilele libere legale
Potrivit Codului muncii, anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă recompensarea acestora este obligatorie.
Astfel, persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală. De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
De menționat este și că angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul la un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).
Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Comentarii articol (7)