Un nou regim fiscal aplicabil microîntreprinderilor este inclus în OUG nr. 79/2017, document publicat vineri în Monitorul Oficial și ale cărui prevederi se vor aplica de la începutul anului următor.
În primul rând, plafonul până la care o companie va putea aplica impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor va fi dublat, de la 500.000 de euro la un milion de euro.
Și dacă în prezent firmele ce activează în anumite domenii sunt exceptate de la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, lucrurile vor sta diferit din 2018.
Concret, în sfera impozitului micro vor putea intra și companiile ce activează în domeniul bancar, al asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital sau al jocurilor de noroc, atât timp cât cifra lor de afaceri nu va depăși un milion de euro într-un an. Așa se face că un cazino va putea plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri (în condițiile existenței salariaților, ceea ce e firesc), în loc de impozit pe profit de 16%.
Poate mai important de atât este însă faptul că actul normativ dă liber veniturilor din consultanță și management. Mai precis, va fi eliminată condiția din prezent privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de cel puțin 80% din veniturile totale. Astfel, firmele cu o pondere a veniturilor realizate din consultanță și management în venituri totale de cel puțin 20% nu vor mai trece la impozit pe profit, ca în prezent.
Referitor la eliminarea acestei limitări, Gabriel Biriș, consultant fiscal și partener al casei de avocatură Biriș Goran, a amintit de introducerea unui regim simplificat asemănător, pentru companiile mici, la începutul anilor 2000.
Potrivit specialistului, o astfel de măsură face "ca cea mai mare parte a directorilor să își facă micro și să își ia banii așa. La fel și pentru comisioane sau tot felul de alte învârteli. Atât de bun era sistemul că nici nu mai conta că sunt contribuțiile mari...", a scris avocatul pe pagina personală de Facebook.
În aceste condiții, Gabriel Biriș se întreabă cine va mai vrea salariu: "De ce să lase statului 50% din ce câștigă când poate lăsa 6%? Cui pasă de dezechilibrele bugetare astfel create?", a atenționat consultantul.
Comentarii articol (1)