avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Consultanta si management, cum se face diferentierea?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Consultanta si management, cum se face diferentierea?

Buna ziua.

Am tot cautat explicatii privind activitatile de management si consultanta. Concret, care sunt acele activitati de management si consultanta pentru care se stabileste un sistem separat de impozitare? Am vazut ca si la microintreprinderi sunt excluse de la sistemul de impozitare obligatoriu de 3%.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Silvia Monica , utilizator 15:41, 6 Februarie 2013
Buna!
Din cate am inteles daca se inchieie contracte de prestari servicii la care obiectul contractului este, de ex. "Consultanta privind accesarea fondurilor europene" sau "Managementului proiectului X", etc.....atunci intrati in sfera aceasta si nu puteti fi considerat microintreprindere.
Din cate mi s-a spus poti fi micro si daca ai cod CAEN de consultanta, controlul privind modul de incadrare pe sistemul de impozitare se face prin analiza contratelor incheiate...
Acum, daca cineva stie altceva..si eu sunt interesata de subiect...:)
Stimat utilizator @shanti si @Silvia Monica va rog sa va informati in ceea ce priveste ce inseamna microintreprindere conform cu Legea 346 din 2004 actualizată 2011 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Cat despre incadrarea in nivele de impozitare privind consultanta si managementul in afaceri practicat, trebuia sa stiti ca felul contractului incheiat cu beneficiarul este cel care determina modul in care se platesc contributiile:
-de catre beneficiar prin retinere la sursa,
- fie prin plata directa a consultantului.

Studiati si codul fiscal este foarte important pentru un consultant!

Daca stiti mai multe detalii, poate ni le impartasiti si noua....
Eu ceea ce am spus a fost dupa discutiile cu cine am crezut ca ma poate lamuri: ONRC, contabil, consilier juridic. Asta mi s-a spus, asta am reprodus.
Sunt consultant pe legislatia de mediu, nu pe codul fiscal si infiintare de intreprinderi, asa ca recunosc, unele aspecte ma depasesc; si, sincer, e destul de stufoasa legislatia mea, nu ma bag si pe domeniu altora.
Eu am fost inregistrata ca micro cu activitatea principala pe CI "consultanta" si cand am intrebat despre articolul respectiv mi s-a spus ca totul tine doar de modul in care voi incheia constractele de prestari servicii.....
Acum, sincer, daca are cineva alta parere/ interpretare...sunt foarte interesata de subiect...
Din Legea 346/2004

ART. 3
(1) Intreprinderile mici si mijlocii sunt definite ca fiind acele intreprinderi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;
b) realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate. Prin active totale se intelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans.
c) *** Abrogata
(2) *** Abrogat
(3) *** Abrogat
(4) *** Abrogat
(5) Plafonul cifrei de afaceri prevazut la alin. (1) lit. b) poate fi modificat, in functie de evolutia indicatorilor macroeconomici, prin hotarare a Guvernului.

ART. 4
(1) intreprinderile mici si mijlocii se clasifica, in functie de numarul mediu anual de salariati si de cifra de afaceri anuala neta sau de activele totale pe care le detin, in urmatoarele categorii:
a) microintreprinderi - au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
b) intreprinderi mici - au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei;
c) intreprinderi mijlocii - au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.
(2) Termenii microintreprindere, intreprindere mica si intreprindere mijlocie, precum si termenul derivat intreprinderi mici si mijlocii vor fi utilizati in toate reglementarile, statisticile si alte documente oficiale emise de catre autoritati sau institutii publice.

Deci dvs ca SRL sunteti in categoria microintreprinderii daca va incadrati in aceste conditii, nu dupa felul contractului de colaborare,prestari servicii...etc.
Care este Codul CAEN al SRL?
Activitatea de consultanta in management este specificata in sectiunea M, grupa 702
[ link extern ]

De interes este si:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
Daniela Bolog, Consultant credite si finantari
Bun punctul de vedere, intr-adevar, mi se pare logic.....am citit si eu informatiile astea......dar, totusi, o societate nu trebuie sa activeze numai conform codului CAEN principal de pe CI, zic eu, asa.....
Problema principala pe care dorim noi sa o "elucidam" nu este legata de a fi microintrepridnere sau nu cf. L 346/2004, ci de baza de impozitare in contextul noutăţilor aduse de OG 8/2013, unde:
Definiţia microîntreprinderii:
O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- realizează venituri,
altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului............
De asta am afirmat ca verificarea incadrarii pe impozitul pe venit ca micro se bazeaza pe contractele inchietate si nu neaparat pe codul CAEN, deoarece trebuie analizat modul in care s-au realizat veniturile.....
Articolul de aici face iarasi o precizare la care m-am raportat www.avocatnet.ro/content/art...

Eu am CAEN 7490 si sunt inregistrata ca microintreprindere.........
Actele pt firma le-am facut printr-un jurist de la o firma specialziata cu care am discutat ce si cum. Cei de la ONRC cand au analizat dosarul nu au spus ca este codul CAEN incompatibil cu statutul de microintreprindere......Am citit, intrebat, consultat.......dar tot in continua dilema sunt.... :)


Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l., Consultant protectia mediului

Alte discuții în legătură

Declaratie 010 2014 irinuka2005 irinuka2005 Firma infiintata in martie 2013 COD CAEN 7021\\"Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii\\"ca si platitoare de impozit pe ... (vezi toată discuția)
Incadrare societate in categoria microintreprindere gecor.consult gecor.consult Buna seara, Daca o societate are intre 10 si 49 salariati si CA intre 60.000 si 500.000 eur se incadreaza in categoria intreprindere mica sau ... (vezi toată discuția)
Imm? madu-deny madu-deny Ce conditii trebuie sa indeplineasca o societate ca sa fie incadrat in categoria IMM-urilor? Care sunt pasii? (vezi toată discuția)