Persoanele care vor instiga la atac un animal vor săvârși, practic, un atac armat, așa cum reiese din Legea nr. 192/2019, act care se va aplica din 26 ianuarie 2020. Practic, animalele vor reprezenta, alături de armele de foc, obiecte, substanțe și dispozitive, instrumente de atac armat.
„Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. (...) În înțelesul prezentei legi, prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”, este explicat în documentul citat, în condițiile în care Legea poliției nu definește acum, în mod expres, ce înseamnă atac armat.
Conform expunerii de motive ce a însoțit actul în forma sa de proiect, definiția are în vedere faptul că nu doar cu armele de foc se pot face vătămări grave sau omoruri, ci și cu alte instrumente.
„Cât privește sintagma atac armat, pe care o regăsim în general în sfera reglementărilor privind uzul de armă, este de reținut că nu doar o armă de foc poate produce vătămarea gravă sau chiar suprimarea vieții, ci și un obiect sau dispozitiv letal (furcă, topor sau altă unealtă care nu este destinată săvârșirii sau respingerii unui atac, dar care are potențialul de a produce un impact vital), o substanță (corozivă - de exemplu, acid) sau chiar animal (periculos sau antrenat să aibă un comportament agresiv, la comandă)”, scriau inițiatorii actului normativ.
Legea cuprinde numeroase modificări majore, ce sunt explicate succint în articolul de aici.
Comentarii articol (3)