avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... De ce nu se mai pot vinde daca nu ai nevoie de permis?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

De ce nu se mai pot vinde daca nu ai nevoie de permis?

De ce nu se mai pot vinde daca nu ai nevoie de permis?

Marcatoarele/Dispozitivele de paintball de Tip HDR, HDP si HDS

Politia Romana Reincadreaza din pix (fara baza legala, tehnica, etc) aceste dispozitive intr-o categorie a Armelor de Foc - Categ.C1 - ARME SCURTE (pistol sau revolver) confectionate SPECIAL pentru a arunca bile de cauciuc.

Si bazandu-se pe Definitia:
"Arme si munitii cu potential letal - armele si munitiile prevazute IN CATEGORIA C din anexa, prin a caror
utilizare se poate cauza moartea ori ranirea grava a persoanelor; Sunt asimilate acestei categorii si armele
vechi.
Se prezuma ca arma poate avea potential letal atunci când este folosita asupra unei persoane de la
o distanta mai mica de 5 metri sau CAND SE EXECUTA FOC DE ARMA asupra organelor vitale ale persoanei, în
special spre zona capului."

Ne comunica urmatoarele (bazandu-se pe o definitie pentru arme si munitii prevazute in Categ.C):
1.Daca se trage la sub 1m in ochi, EXISTA POTENTIAL VATAMATOR de creare a unor leziuni traumatice oculare, cu penetrare a corneei.
2.Fiindca leziuni similare produc si Armele din Categ.C.1, iar si gama HDR, HDP si HDS este capabila sa expulzele proiectile de cauciuc, le considera arme cu potential letal, si prin urmare sunt supuse autorizarii
3.Si asta fara a lua in considerare forta cinetica (Joule-ii) a proiectilelor expulzate.

Probleme:
1.Practic este nevoie de permis pentru ele.
2.Nu se pot trece pe permis, fiindca nu corespund cu definitia unei arme si nici nu are toate caracteristicile unei arme (de foc).
3.Se aplica legea (o definitie) abuziv si discriminatoriu.
4.Destinatia acestor "arme" este schimbata pe baza unei pareri, fara a fi luat in considerare destinatia stabilita de producator, pe baza caracteristicilor constructive, estetice, mecanice si legale (din pct de vedere estetic sunt "Fantasy weapons"... Nu sunt replici a unor arme reale. Si din pct de vedere constructiv sunt dispozitive de paintball).
5.Nu este arma sau dispozitiv in lumea aceasta, si mai ales in Categoria E (Unde sunt ele legal si tehnic incadrate) care in cazul lansarii/tragerii in ochi la o distanta de minim 1m sa nu cauzeze daune/vatamari/rani al globului ocular. In Categoria E fiind la momentul acesta: 1.Armele de asomare 2.Armele Industriale 3.Harpoanele de Pescuit 4.Arcurile pentru tir cu arcul 5.Replicile de Airsoft 6.Dispozitivele de paintball

Categoria E (incadrare in Lege) - Alte categorii de arme si dispozitive neletale
(Arme neletale pentru care nu este nevoie de permis/autorizare sa le detii, folosi sau comercializa)

Arme si munitii neletale (definitie din Lege) = armele si munitiile destinate pedntru scop utilitar sau pentru agrement, ori autoaparare, confectionate astfel incat prin utilizarea lor, sa nu cauzeze moartea persoanelor.
OBS: Definitie stabilita in contextul folosirii corespunzatoare ale acestor dispozitive sau arme la care se face referire. In cazul folosirii improprii, aceste dispozitive/arme, chiar si orice ustensila, scula sau instrument casnic poate provoca moartea... Dar nu faci dintr-un cutit de bucatarie, un topor, o masina, o tigaie o arma cu potential letal/letala, doar fiindca mai sunt incidente izolate de folosire improporie cu urmari mai grave.

Alte discuții în legătură

Uzul de arma neletala-legea armelor si munitiilor 2011 Utilizator_Arma_NEletala Utilizator_Arma_NEletala Buna ziua, sunt un detinator de arma neletala ( pistol cu bile de cauciuc ) procurat legal. Am citit legea armelor si munitiilor din 2011 si am cateva ... (vezi toată discuția)
Arbaleta cristiangheorghe cristiangheorghe Doresc sa imi construiesc singur o arbaleta. M-ar interesa ce trebuie sa fac pentru a fi in legalitate. Modelul pe care doresc sa il construiec este unul mic ... (vezi toată discuția)
Informatii arma sport&agrement AlexX_M AlexX_M Buna ziua! Doresc de mult sa-mi achizitionez un pistol cu bile, din magazin, atat pentru linistea sufleteasca cat si pentru satisfactia ... (vezi toată discuția)