De la 1 ianuarie 2018, plafonul până la care o companie poate aplica impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor a fost dublat, de la 500.000 de euro la un milion de euro, așa cum s-a stabilit prin Ordonanța de urgență nr. 79/2017.
Prin urmare, firmele cu venituri între jumătate de milion și un milion de euro, ce au achitat până la final de 2017 un impozit pe profit în cotă de 16%, trec din 2018 la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1%, în cazul existenței a cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele ce nu au angajați.
Schimbarea sistemului de impozitare se face, potrivit legislaţiei, prin modificarea vectorului fiscal, mai exact prin depunerea formularului 010 - Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni, sau a noului formular inteligent 700 - Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal.
Potrivit normelor în vigoare, termenul de depunere a acestei declaraţii, prin care firmele anunță, practic, modificarea sistemului de impunere de la impozit pe profit la impozit „micro”, este astăzi, în condițiile în care termenul-limită obișnuit, 31 martie, a picat în weekend.
Concret, obligația revine firmelor care au înregistrat la final de 2017 o cifră de afaceri de până într-un milion de euro, noul plafon introdus de Guvern. De altfel, acestea au fost obligate să depună, până pe 26 martie, formularul 101 - Declarație anuală de impozit pe profit, pentru anul 2017.
De altfel, modificarea plafonului nu este singura regulă nouă în funcție de care se va face încadrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor. Astfel, din 2018, și companiile ce activează în domeniul bancar, al asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital sau al jocurilor de noroc pot intra în sfera de aplicare a impozitului "micro", atât timp cât cifra lor de afaceri nu a depășit un milion de euro la 31 decembrie 2017. Mai mult, regimul poate fi aplicat și de firmele ce obțin venituri din management sau consultanță.
Nu în ultimul rând, a fost eliminată posibilitatea firmelor cu un capital social de minimum 45.000 de lei de a trece la impozitul pe profit, însă opțiunea a fost reintrodusă în legislație, prin ordonanță de urgență, chiar vineri.
Concret, reintroducerea posibilității de a trece prin opțiune la regimul de impozitare a profitului este inclusă în OUG, publicată vineri în Monitorul Oficial. Totuși, prevederile referitoare la opțiunea de a aplica impozit pe profit se aplică începând cu 1 aprilie 2018, ceea ce înseamnă că toate companiile cu venituri mai mici de un milion de euro la 31 decembrie 2017 aplică impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în primul trimestru din an, urmând să poată trece la impozit abia din trimestrul al doilea, atât timp cât îndeplinesc două condiții, respectiv deținerea unui capital minim de 45.000 de lei și existența a cel puțin doi salariați cu normă întreagă.
Atenție! Dacă o firmă cu cifră de afaceri mai mică de un milion de euro la 31 decembrie 2017 a depus deja declarația de mențiuni pentru schimbarea sistemului de impozitare (trecerea de la impozit pe profit la impozit micro), dar îndeplinește cele două condiții pentru aplicarea regimului de impozitare a profitului și dorește să aplice acest sistem din trimestrul doi, va trebui să depună o nouă declarație de mențiuni, pentru modificarea vectorului fiscal, așa cum am explicat aici.
Notă: Regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor în 2018 este detaliat aici.