Regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor este, în 2018, semnificativ modificat față de cel întâlnit anul trecut, iar noutățile în acest sens au fost introduse prin intermediul OUG nr. 79/2017.
Vorbim, în primul rând, de un plafon de încadrare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de un milion de euro (echivalentul a 4.659.700 de lei, în condițiile în care leul a încheiat anul 2017 la un curs de 4,6597 lei/euro), dublu față de pragul întâlnit în perioada februarie-decembrie 2017 (500.000 de euro).
Ce înseamnă asta? În primul rând, faptul că firmele cu venituri între jumătate de milion și un milion de euro în 2017, ce au achitat un impozit pe profit în cotă de 16%, trec în acest an la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1%, în cazul existenței a cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele ce nu au angajați.
Cum se face trecerea? Concret, modificarea sistemului de impunere de la impozit pe profit la impozit „micro” se va face prin modificarea vectorului fiscal, mai exact prin depunerea, până cel târziu la 31 martie 2018, a formularului 010 - Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni (cu precizarea că 31 martie va pica într-o sâmbătă, astfel că termenul-limită va fi prelungit până pe 2 aprilie, prima zi lucrătoare).
În plus, firmele cu o cifră de afaceri de până într-un milion de euro la final de 2017 vor depune, nu mai târziu de 25 martie 2018, formularul 101 - Declarație anuală de impozit pe profit, pentru anul 2017. Detalii suplimentare despre schimbarea sistemului de impunere găsiți aici.
În altă ordine de idei, vor aplica impozitul „micro” și firmele care obțin venituri din consultanță sau management, chiar dacă ponderea veniturilor din aceste activități trece de 20%, atât timp cât se încadrează în plafonul de un milion de euro. Mai mult, în sfera impozitulului pe veniturile microîntreprinderilor intră de-acum și companiile ce activează în domeniul bancar, al asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital sau al jocurilor de noroc, atât timp cât nu au înregistrat, la final de 2017, o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro. Detalii suplimentare, aici.
Nu în ultimul rând, firmele care au un capital social de minimum 45.000 de lei sau îl majorează până la această valoarea nu mai au posibilitatea de a trece la aplicarea impozitului pe profit, prevedere existentă anul trecut. Totuși, lucrurile ar putea fi schimbate în Parlament, acolo unde OUG nr. 79/2017 trebuie aprobată prin lege, la fel ca orice altă ordonanță emisă de Executiv.
Concret, proiectul de lege în acest sens a trecut de Senat la început de decembrie 2017 și prevede reintroducerea opțiunii firmelor care au subscris un capital social reprezentând cel puţin suma de 45.000 de lei de a aplica impozitul pe profit, cu o nouă condiție însă: existența a cel puțin doi salariați.
Totuși, forma finală a legii de aprobare a OUG nr. 79/2017 va fi decisă de Camera Deputaților, acolo unde documentul va fi mai întâi dezbătut de comisiile de specialitate și apoi votat în Plen.
Comentarii articol (1)