Legea 182/2021 privind alăptarea în spaţii publice, publicată joi în Monitorul Oficial nr. 651, dar care se va aplica începând de duminică, stabileşte măsuri privind prevenirea discriminării din partea persoanelor fizice sau juridice a mamelor care alăptează, precum și combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.
Concret, documentul prevede ca evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și care alăptează un copil, interzicerea alăptării acestuia sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează să fie sancționate cu amendă contravențională.
În funcție de categoria în care se încadrează persoana care nu respectă dreptul unei mame de a alăpta în spații publice, amenzile sunt următoarele:
- pentru persoanele fizice - de la 100 la 500 de lei;
- pentru persoanele juridice - de la 1.000 la 2.000 de lei.
Constatarea faptelor şi aplicarea amenzilor se vor face de către Poliţia locală, de persoane împuternicite din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Sancțiunile amintite anterior se aplică indiferent dacă spațiile publice în care mama își alăptează copilul sunt prevăzute sau nu cu camere tip “mama și copilul”. Prevederile noii legi se aplică indiferent de vârsta celui mic.
Măsurile prevăzute în această lege vor asigura, începând de duminică, un cadru legislativ care va sancționa reacțiile discriminatorii și va proteja mamele care alăptează în spații publice. Potrivit inițiatorilor, “periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum și durata zilnică nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare (refuzul acordării unor servicii în spații publice mamelor care alăptează - n. red.) reprezintă un abuz și o discriminare și ar izola social și profesional mama. Alternativa oferită femeilor în unele din aceste spații publice, concretizată prin camere tip «mama și copilul», poate fi o opțiune, dar nu o pot obliga pe mamă să își hrănească în acele încăperi sugarul. Dreptul copilului la hrană, precum și dreptul copilului la sănătate trebuie să prevaleze și acestea trebuie să fie protejate prin lege”.
Comentarii articol (8)