avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Protecþia maternitãþii la locul de muncã
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Protecþia maternitãþii la locul de muncã

Bună ziua,

aş vrea să ştiu dacă în baza OUG 96/2003 îşi pot reduce programul de lucru şi mamele care lucrează cu fracţiune de normă, sau doar cele full time (programul meu fiind e de 6 ore/zi).

de asemenea, m-ar interesa dacă "salariatele care alăptează" e o formulare... generică, referindu-se la tinerele mame, sau dacă pot beneficia de reducerea programului doar mamele care alaptează, nu şi cele care îşi hrănesc copiii cu lapte praf.
şi cum se procedează, vine cineva şi verifică dacă alăptezi sau nu? şi dacă la un moment dat până împlineşte copilul un an îl treci pe lapte praf, eşti obligată să anunţi şi să revii la programul dinainte?
altfel, de ce legea se numeşte protecţia maternităţii, dacă protejează numai mamele care alăptează..

Mulţumesc!
Toate cele bune,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:12, 17 Septembrie 2012
1. OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã spune:

Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.

(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.

2. - Din textul de lege de mai sus reiese ca durata normala a timpului de lucru al mamei se reduce cu doua ore zilnic.
- Deci daca mama are un program al sau de lucru de 6 ore pe zi va lucra numai 4 ore (pana va implini copilul 1 an) si va fi platita 6 ore pe zi.

3. - Tot OUG 96/2003 spune:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

- Alaptarea se poate face de la sanul mamei sau cu biberonul, cu lapte praf, acest text de lege nu face distinctie ca ar fi doua feluri de alaptari.
- Parerea mea este ca hranirea copilului cu lapte praf este tot o alaptare.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil - drepturile mamei si ale tatalui vapopescu73 vapopescu73 În cazul în care salariata decide să se întoarcă la muncă imediat după concediul de maternitate, aceasta mai poate solicita o reducere de două ore a ... (vezi toată discuția)
Protectia maternitatii la locul de munca ioanamitrea ioanamitrea Au dreptul mamele care alapteaza la un program redus pana implineste copilul varsta de 2 ani? Daca da, in ce conditii? OUG 96/2003 art 17 e actualizata? ... (vezi toată discuția)
Mame care alapteaza alicristina alicristina buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti ce drepturi are o mama care alapteaza si decide sa se intoarca la serviciu.(as dori ambele situatii: adica, si daca ... (vezi toată discuția)