aş vrea să ştiu dacă în baza OUG 96/2003 îşi pot reduce programul de lucru şi mamele care lucrează cu fracţiune de normă, sau doar cele full time (programul meu fiind e de 6 ore/zi).
de asemenea, m-ar interesa dacă "salariatele care alăptează" e o formulare... generică, referindu-se la tinerele mame, sau dacă pot beneficia de reducerea programului doar mamele care alaptează, nu şi cele care îşi hrănesc copiii cu lapte praf.
şi cum se procedează, vine cineva şi verifică dacă alăptezi sau nu? şi dacă la un moment dat până împlineşte copilul un an îl treci pe lapte praf, eşti obligată să anunţi şi să revii la programul dinainte?
altfel, de ce legea se numeşte protecţia maternităţii, dacă protejează numai mamele care alăptează..
1. OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã spune:
Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.
2. - Din textul de lege de mai sus reiese ca durata normala a timpului de lucru al mamei se reduce cu doua ore zilnic.
- Deci daca mama are un program al sau de lucru de 6 ore pe zi va lucra numai 4 ore (pana va implini copilul 1 an) si va fi platita 6 ore pe zi.
3. - Tot OUG 96/2003 spune:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
- Alaptarea se poate face de la sanul mamei sau cu biberonul, cu lapte praf, acest text de lege nu face distinctie ca ar fi doua feluri de alaptari.
- Parerea mea este ca hranirea copilului cu lapte praf este tot o alaptare.